Ingen biogaspump
till Söderhamn 2017

Det är oklart när Söderhamn får den biogaspump, som varit omtalad i många år. Klart är dock att kommunen släpper ansvaret för att få miljövänlig fordonsgas till Söderhamn. Gästrike Ekogas AB får istället ansvaret för den kommande biogasmacken.

– Jag tror inte vi ser en färdig biogaspump under 2017, säger Jonas Hellström, verkställande direktör sedan nio veckor för Gästrike Ekogas AB, till Långvind.com.

biogasmack_gavleDet kommunala bolaget Söderhamn Nära blir delägare i Gästrike Ekogas, enligt beslut i Söderhamns kommunfullmäktige i november 2016. Gästrike Ekogas kommer att uppföra ett tankställe för biogas och snabbladdare för elbilar i Söderhamn. Därmed får Hälsingekusten och landskapet som helhet sin första biogaspump.

I måndags fick Jonas Hellström besked om att kommunfullmäktige sagt ja till att bli minoritetsägare i Gästrike Ekogas.

– Nu ska vi sätta oss ner med Söderhamn Nära och diskutera samarbete, säger han.

Söderhamn Nära var tidigare engagerat i ett projekt att framställa biogas ur matavfall. Det gav dock inte den gas man räknade med. Söderhamn Nära avslutade därför projektet, när cirka 10 av 22 miljoner hade investerats i anläggningen.

Tanken med att etablera en biogasmack i Söderhamn är att kommunens olika förvaltningar och bolag samt även söderhamnarna och allmänheten i övrigt, ska kunna byta till fossilfria fordon.

Gästrike Ekogas ägs i dag av Gästrike Återvinnare och Gävle Energi. Finansieringen av en biogaspump i Söderhamn sker till stor del med bidrag från Naturvårdsverket. Verket anslog tidigare i år 6,6 miljoner kronor till att uppföra en biogastankstation och snabbladdningsstation för elfordon i Söderhamn och en motsvarande i Gävle. Gävle har sedan tidigare ett biogastankställe (bilden) i ett industriområde men ska nu få en mer centralt belägen station.

– Vi har fått dispens från Mark- och miljödomstolen för biogaspump i Teknikparksområdet. Vi väntar nu på bygglov. Jag vågar inte gissa när biogaspumpen kommer på plats, säger Jonas Hellström och lägger till:

– Jag kommer att gör allt för att den ska komma på plats så snart som möjligt!

– Jag ska göra mitt bästa för att få Söderhamns biogaspump på plats så snart som möjligt också, lägger han till.

Jonas Hellström berättar också att Bollnäs kommun har visat intresse för biogas.

Hudiksvalls kommun har tagit principbeslut om att börja samla in matavfall och engagera sig i biogasproduktion i Sundsvall.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om biogas/fordonsgas i Hälsingland: Biogasstation till Söderhamn (29 mars 2016), Försenad biogas på Långtå (16 februari 2014), Biogas till Hudiksvall? (18 september 2013), Ingen biogas till allmänheten (6 augusti 2013), Ja till biogas i Söderhamn (1 maj 2013), Närmare biogas i Söderhamn (11 april 2013), Biogas på gång (7 februari 201), Biogastest i år (24 januari 2013), Biogas dröjer (17 januari 2013), Gas- och elmack till Hudik? (26 juni 2012), Biogas till Hälsingkusten (11 januari 2012) och Söderhamn får laddstolpe (30 juli 2011).

Jörgen Bengtson
Foto: Gästrike Ekogas

Nyheten uppdaterad 30 november 2016