Torget blev
snabbt fullt

Hudiksvalls nyaste krog vid havet, Torget bar & bistro, blev snabbt full, när den öppnade i dag strax efter klockan 17. Minuterna innan gästerna strömmar in på uteserveringen, får Långvind.com en pratstund med servitrisen Therese Marcus och krögaren Radjo Askander – och blir också först med att beställa.

Hur känns det?

– Lite nervöst. Allt är nytt. Vi trimmar in. Vi ska få det här riktigt bra, säger Therese Marcus bakom bardisken på trädäcket, där det tills helt nyligen var parkering och entré till butiken Härvan.

– Vi är här nu! säger en mycket nöjd men också trött Radjo Askander och häller upp en öl.

I lördags eftermiddag hade han varken möbler eller bardisk på plats.

Medan Hälsingekusten.se pratar med personalen, kommer gäster och gratulanter. Trädäcket, med plats för 150 personer, blir snabbt fullt. Vinden får personalen att springa om vartannat för att hantera alla gratulationsblommor som blåser omkull. Och fortfarande är allt inte på plats.

– Vi väntar på borden utomhus, avslöjar Radjo Askander, som i dag fått nöja sig med hopplock från restaurangerna Radjos och Parkhyddan.

Torget är, som efterledet till namnet antyder, en bar och restaurang med lättare rätter. Här prövar Radjo Askander och kompanjonen Magnus Olsson ett nytt matkoncept, och då tänker vi inte på innehåll utan mer på form.

– Vi tänker utanför boxen. Vi har bara en typ av rätter och alla går att få som halvrätter, berättar Emma Söderberg (bilden), medan hon häller upp öl och får hjälp av Herman Adhu.

Gästerna kan alltså själva komponera sina förrätter, mellanrätter och huvudrätter av de tolv rätter som finns på menyn plus fyra vegetariska rätter, där fisk eller kött är bytt mot grillad vitkål.

Kockarna arbetar fullt synliga bakom en öppen disk. Restaurangen har också en inomhusdel, som dock är totalt öde en solig premiärdag som denna.

En del oroar sig för att alla nya restauranger i Hudiksvall – senast Strandpiren, Torget och snart också På hörnet – ska slå ihjäl varandra. Men det tror inte Radjo Askander: fler restauranger lockar fler gäster.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om restaurang Torget: Nya krogen Torget öppnar på måndag (8 juli 2017), Tillfällig krog på Möljen i Hudik (16 juni 2017) och Ny krog i Hudik med havskontakt (30 mars 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson