Kommunen håller
ögonen på skarven

Hudiksvallsbor tog i våras problemet med skarv på Kastellholmen i Hudiksvall i egna händer och skrämde bort skarvarna. Nu lovar Hudiksvalls kommun att vara mer offensiv om skarvarna kommer tillbaka. Kommunen har rätt till skyddsjakt på häckande skarvar till i oktober 2019 och rätt att skrämma bort dem till och med maj 2022.

Skarvarna har börjat växa på Kastellholmen igen och frågan är om och när kommunen kommer att agera.

Enligt Jonas Jonsson, som Hudiksvalls Tidning intervjuat (8 augusti 2019), finns det inga häckande skarvar på Kastellholmen. Det är bara skarvar som ”sitter där och fiskar”, som han inte ser som ett hot mot vegetationen. Kommunen har lärt sig av tidigare misstag, att den inte trodde att skarvarna skulle häcka på holmen mitt i Hudiksvallsfjärden.

– Vi trodde inte på förhand att skarvarna skulle etablera sig där i år och vi har lärt oss av det. Vi kommer vara bättre förberedd om det skulle ske igen, säger han till HT.

Om skarvarna börjar häcka efter oktober 2019, måste kommunen ansöka om skyddsjakt hos Länsstyrelsen Gävleborg igen.

I Söderhamns kommun är skarvarna ett än större problem än i Hudiksvall. Även här är Länsstyrelsen ett problem, som inte vill tillåta den skyddsjakt, som kommunen begär. Hälsingekusten.se skrev om detta senast den 23 juni 2019.

Skarven är hatad av de flesta – men skyddad som fågel av Europeiska Unionen (EU). Bakgrunden är EU:s fågeldirektiv (artskyddsförordningen 2007:845), som Sverige inte vågar eller vill sätta sig upp emot.

Länsstyrelsen kan besluta om skyddsjakt – på eget initiativ eller efter en ansökan om skyddsjakt – till exempel om det finns risk för flygsäkerheten eller allvarliga skador på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom. Men den får inte ge tillstånd till skyddsjakt för att minska skarvstammen.

Bilden visar en av skarvar förstörd ö i Söderhamns skärgård, fotograferad i augusti 2018.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om skarvens framfart på Hälsingekusten och Gästrikekusten: Söderhamn vill ha mer skarvjakt. (23 juni 2019), Söderhamn till offensiv mot skarven(11 juni 2019), Skarv hotar Kastellholmen (10 maj 2019),  Inga åtgärder mot hatade skarven (11 mars 2019), Skarven hot mot havsöringen (5 november 2018), Hatade skarven in i valrörelsen (28 augusti 2018), Skarv växande problem i Söderhamn (16 juli 2018), Skarvhäckningarna ökar på Jungfrukusten (11 oktober 2017), Skarvproblem i Söderhamn (9 april 2017), Gasolkanon mot skarvar (24 april 2016), Länsstyrelen för skarven (30 juli 2015), Nej till skarvjakt (9 mars 2015), Visst är skarven problem (11 februari 2014), Skarven inget fiskehot, (23 janauri 2014), Fortsatt jakt på skarv (7 mars 2013), Färre skarvar (30 november 2012), Skarven minskar och ökar (22 oktober 2012), Jakt på hatad fågel (29 september 2012) och Skyddsjakt på skarv (14 april 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson