Oklart om
biogaspump i Söderhamn

En biogaspump i Söderhamn har legat i långbänk i sju år, men skulle enligt tidigare planer bli verklighet i år. Nu har ett beslut i kommunala bolaget Söderhamn Nära AB:s styrelse gjort att det är osäkert om det överhuvud taget blir någon biogaspump i Söderhamn. Hälsinglands kust och inland har i dag inga tankställen för biogas. Om det blir gaspumpar blir det med största sannolikhet en privat aktör, som gör fordonsgas till verklighet.

Söderhamn Nära har beslutat att inte bli delägare i Gästrike Ekogas. Ägarskapet var i sin tur kopplat till att det Gävlebaserade biogasföretaget skulle installera en pump för fordonsgas i Söderhamn. Bakgrunden till frågan om biogas går tillbaka till Söderhamn Näras beslut att starta produktion av biogas, som blev ett misslyckande.

Söderhamn Näras verkställande direktör John Lundmark säger till Helahälsingland.se (22 november 2019) att bolaget fortsatt är ”jättepositiva” till en mack.

– Vi ska försöka få en extern aktör att etablera sig på orten, säger han.

Det kan innebära Gästrike Ekogas eller någon annan, till exempel det privata bolaget Nordic Gas Solutions, bygger en gasmack.

Bakgrunden till att Söderhamn Nära drar sig till baka från att bli delägare i Gästrike Ekogas, är sannolikt att moderbolaget har ekonomiska problem. Enligt Gefle Dagblad behöver moderbolaget ett tillskott på 40 miljoner kronor för att klara sig.

När Långvind.com senast skrev om fordonsgaspumpar i Hälsingland (22 mars 2019) var det spikat att Söderhamn äntligen skulle få biogaspump i år. Nu blir det alltså inget av det.

Bilden visar Gästrike Ekogas mack i Gävle.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om biogas/fordonsgas i Hälsingland: Biogasmack till Hudik 2020 (22 mars 2019), Söderhamn får biogas 2019 (5 mars 2019), Ingen biogaspump till Söderhamn 2017 (30 november 2016), Biogasstation till Söderhamn (29 mars 2016), Försenad biogas på Långtå (16 februari 2014), Biogas till Hudiksvall? (18 september 2013), Ingen biogas till allmänheten (6 augusti 2013), Ja till biogas i Söderhamn (1 maj 2013), Närmare biogas i Söderhamn (11 april 2013), Biogas på gång (7 februari 201), Biogastest i år (24 januari 2013), Biogas dröjer (17 januari 2013), Gas- och elmack till Hudik? (26 juni 2012), Biogas till Hälsingkusten (11 januari 2012) och Söderhamn får laddstolpe (30 juli 2011).

Jörgen Bengtson
Bild: Gästrike Ekogas