Känn historiens
vingslag i Söderhamn

Söderhamn har mycket att berätta. För 150 år sedan var staden betydligt större än Hudiksvall, Norrlands äldsta stad efter Gävle. Söderhamn kvalade faktiskt in som Norrlands tredje största stad. Gävle var överlägset störst, följt av Sundsvall som inte var så mycket större än Söderhamn.

Den som vill känna historiens vingslag i Söderhamn, får chans att göra det i sommar. Föreningen Söderhamns museum arrangerar åtta stadsvandringar på en timme vardera. Vandringarna börjar klockan 17 och utgår från Söderhamns museum.

Museet är för övrigt en bärare av stadens historia genom att huset tidigare härbärgerade gevärsfaktoriet, som var bidragande till att Söderhamn blev stad och kunde utveckla verksamheten tack vare smidesjärn från Långvinds bruk.

Det blir stadsvandringar följande dagar:
• Juni: 20 och 27
• Juli: 4, 11, 18 och 25
• Augusti: 1 och 8.

– Följ med någon av Söderhamns stadsguider på en tur i de äldsta delarna av Söderhamn, manar Föreningen Söderhamns museum.

I boken ”Sverige Illustrerad handbok för resande”, även benämnd ”Illustreradt Sverige”, från 1875 (Albert Bonniers förlag) läser man att Söderhamn är ”Stapelstad i Gefleborgs län, vid en bugt af Bottniska viken, med 6,164 inv., telegrafstation och tre bankkontor.” Staden ”privilegierades af Gustaf II Adolf 1620” jämfört med Gävle 1442, Hudiksvall 1582 och Härnösand 1584. Det gör Söderhamn till Norrlands fjärde äldsta stad.

Söderhamn var vid denna tid en stor stad, för då hade Norrlands städer få invånare: Hudiksvall 3 681 invånare, Sundsvall 7 528 invånare, Östersund 2 000 invånare, Härnösand 4 650 invånare, Örnsköldsvik (då fortfarande köping) 608 invånare, Umeå 2 600 invånare, Skellefteå 626 invånare, Piteå 1 954 invånare, Luleå 2 500 invånare och Haparanda 920 invånare. Överlägset största stad i Norrland är då Gefle, som Gävle stavades, med 16 787 invånare.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 18 juni 2019