Tio tips för
bättre sjösäkerhet

Använd flytväst, håll koll på vädret och se till att du behärskar utrustningen ombord! Det är Sjöfartsverkets tre främsta tips inför båtsäsongen.

Förberedelser och planering är A och O, för att minska risken för obehagliga händelser till sjöss. Här är Sjöfartsverket tio främsta råd inför fritidsbåtssäsongen.

1) Använd alltid flytväst
Det är också viktigt att använda den på rätt sätt. Den ska sitta bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Flytvästen bör vara väl synlig i vattnet, gärna gul eller i starkt lysande färg. Låt barnen få öva på att ha flytvästen i vattnet, gärna i en simhall.

2) Håll koll på vädret
Följ väderleksprognoserna. Lika viktigt är det att kunna tolka vad olika väder kan innebära. Om det är risk för åskbyar, betyder det också att det är risk för snabba och kraftiga väderomslag. Hastiga väderomslag – överfallsväder – är oftast mer riskabla än ett utpräglat lågtryck med ihållande vind och regn.

3) Behärska navigations- och kommunikationsutrustningen
Se till att behärska navigations- och kommunikationsutrustningen ombord, så att du kan ange din position. Gå en utbildning innan säsongen startar, till exempel en kurs för förarintyg eller kustskepparintyg. Ha helst papperssjökort ombord om elektroniken slutar fungera. Ta med mobilen, förvara den i ett vattentätt fodral och ha funktionen för platstjänst aktiverad. Om du seglar utomskärs är rekommendationen att utrusta båten med VHF-radio, som har betydligt bättre täckning än mobiltelefoner. Ett bra komplement ombord är en personlig nödsändare, så kallad PLB, som larmar via satellit och anger positionen – kom ihåg att den personliga nödsändaren måste registreras.

4) Planera resan
Tänk ett eller ett par steg framåt på sjön. Om du sökt lä och vinden vänder 180 grader, vad ska du göra då? Har du meddelat anhöriga iland om dina planer och om förändringar i planerad rutt?

5) Ha ankare och ankarlina ombord
Med hjälp av ankaret kan du få stopp på båten om den till exempel driver eller det blir manöverproblem. Genom att ankra kan du vinna mycket värdefull tid innan assistans hinner komma till platsen. Men lika viktigt som att ha ett ankare ombord är det att ha tillräckligt med ankarlina.

6) Kör båten så alla känner sig trygga
Trygg framfart är en viktig faktor för att inte skapa panik i båten, som i sin tur kan leda till sjöolyckor.

7) Ha sällskap
Du utsätter dig för en högre risk om du är ensam i båten, speciellt om du inte kan larma själv.

8) Håll båten i trim
Serva motor och rörliga delar inför varje säsong. Se över genomföringar, bränsle- och kylvattenslangar regelbundet. Ta de första turerna i närheten av land. Det är många fritidsskeppare, som gjort upptäckten att motorn inte är i toppskick, först när de kommit en bit ut under säsongens första tur.

9) Teckna assistansförsäkring
För att ett larm ska klassas som sjöräddningstjänst, måste fara för liv föreligga. Det händer att fritidsskeppare som står fast på grund, eller råkar ut för att motorn stannat, utan att någon svävar i livsfara, inser att de måste bekosta bärgning själv. Det är dyrt, om du inte har tecknat assistansförsäkring. Medlemskap i Sjöräddningssällskapet ger liknande skydd som samtidigt som det gynnar sjöräddningsförmågan.

10) Hjälp Sjöfartsverket
Om du upptäcker fel på utmärkning, släckta fyrar, drivande föremål eller iakttar annat som kan utgöra fara för sjöfarten, rapporterar genast in det det till Sjöfartsverket på www.sjofartsverket.se/rapportera.

Slutligen, om olyckan ändå är framme eller om du observerar någon annan i sjönöd, larma Sjö- och flygräddningscentralen via 112 eller på VHF kanal 16 genom att anropa ”Sweden Rescue”.

Jörgen Bengtson
Foto: Pete Nowicki, Unsplash