Fyrtioett år för
rekordstor Hudik Cup

Ungdomsfotbollsturneringen Hudik Cup startade 1979 med elva lag och åtta föreningar. I helgen kommer 312 lag till Norrlands största fotbollstävling för unga. Glada Hudik blir än gladare, med cirka 15 000 tillfälliga hudikbor, varav omkring 5 000 är fotbollsspelare i åldern 10–15 år.

På första cupen var en av spelarna nioårige Tomas Brolin. Resten är, som det heter, historia, både för Tomas Brolin och Hudik Cup.

Hudik Cup har vuxit till en av Sveriges största helgturneringar i fotboll och en av de största fotbollsturneringarna för unga. När Långvind.com skrev om turneringen 2016 tävlade 261 lag. I dag, tre år senare, har antalet lag vuxit med ytterligare 20 procent. För första gången deltar över 300 lag.

Bakom Hudik Cup står Strands idrottsförening (IF), som finansierar sin ungdomsverksamhet med intäkterna från detta årliga evenemang, och Matz Ståby. Han lämnade förra året över stafettpinnen som cupgeneral.

Hudik cup gör ett rejält avtryck på Hälsingekusten i mitten av juni varje år.

I morgon börjar tre intensiva fotbollsdagar, med 768 matcher på tjugotal fotbollsplaner.

Arrangemanget belägger alla övernattningar som finns i Hudiksvalls kommun och fyller restaurangerna. Evenemanget är en stor återvändarhelg. Sammantaget gör det Hudik Cup till den helg med högst omsättning inom besöksnäringen i Hudiksvall under året.

Hudik Cup är aktiv på Facebook, facebook.com/hudikcup, och Instagram, instagram.com/hudikcup.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om Hudik Cup tidigare: Framgång med Hudik Cup (10 juni 2016).

Jörgen Bengtson
Foto: Strands IF