Hälsingland får
strategiska laddstationer

Snabbladdning för elbilar är nödvändig, för att folk med ren elbil ska våga resa längre sträckor. Hälsinglands inland har länge saknat snabbladdning, förutom den som Ljusdal Energi satte upp i Ljusdal förra året. Men förra veckan fick Kårböle, Färila, en laddstation för elbilar (bilden). I november 2019 får även Bollnäs snabbladdare.

Än så länge är laddstationen i Kårböle endast för ”snabb långsamladdning” med växelström (AC) på 22 kW. Nästa vecka kopplar elnätsbolaget in snabbladdning med likström (DC) på 50 kW för både CCS och Chademo.

Med laddstationen i Kårböle har Norrhälsingland fått ett komplett nät av snabbladdstationer:
• E 4: Hudiksvall och Gnarp
• R 84: Hudiksvall, Delsbo, Ljusdal, Kårböle och Sveg
• Bjuråker: Ängebo

Senare i år får förhoppningsvis Söderhamn sin andra laddstation för snabbladdning av elbilar, med placering på McDonalds, men det kan också dröja till 2020.

Södra Hälsingland i övrigt är en öken för elbilar, utan snabbladdning i kommunerna Bollnäs och Ovanåker. Här är dock en förändring på gång i Bollnäs, närmare bestämt på parkeringen väster om Bollnäs stadshus.

– Vi öppnar i november i Bollnäs med restaurang och snabbladdning, berättar Andreas Larsson, etableringschef på Svenska McDonalds AB, för Långvind.com.

Totalt finns nu snabbladdning på minst 50 kW på 16 platser i Gävleborgs län, en stor och snabb utbyggnad jämfört med för drygt två år sedan, då det bara fanns tre-fyra laddstationer.

Följande orter har snabbladdstationer. Inom parentes anger vi kedja/operatör (kedjan Bee hette tidigare Clever)

Delsbo: Storgatan 16 A, Delsbo (Fortum)
Gnarp: Circle K-macken på Kyrkvägen 2, Gävle (Bee)
Gävle: Bilmetro på Geodetgatan 5 (Audi), Circle K-macken på Johanneslötsvägen 2 i Hagaström (Bee ), Max södra infarten (Vattenfall), Gavlevallen (Gävle Energi) och Bilmetro på Bondegatan 8 (Audi)*
Hudiksvall: Circle K-macken på Utängsvägen 3, Hudiksvall (Bee) och Bilmetro på Södra vägen 13, Hudiksvall (Audi)
Kårböle, före detta macken, Härjedalsvägen, Färila (Ljusdal Energi)
Ljusdal: OKQ8-macken, Norra Järnvägsgatan 60, Ljusdal (Ljusdal Energi)
Noppikoski, bensinmacken i centrum på E 45, Orsa finnmark, Noppikoski (Bee)
Ockelbo: kommunhuset, Perslundavägen 16, Ockelbo (Fortum)
Sandviken: McDonalds på Gävlevägen 84, Sandviken (Fortum)
Söderhamn: Circle K-macken på Brädgårdsgatan 2, Söderhamn (Bee)
Ängebo, Svågagården, Bjuråker (Fortum)
* kapaciteten är cirka 25 kW som ska uppgraderas till 50 kW

Följande publika snabbladdare i Hälsingland och Gästrikland är beslutade men ännu inte i drift:
Bollnäs: McDonalds (Fortum)
Söderhamn: McDonalds (Fortum)

Efter etableringen i Bollnäs, återstår två kommuner i Gävleborg utan snabbladdare: Hofors och Ovanåker.

Nästa steg blir ultrasnabbladdare (HPC) på 150 kilowatt eller mer.

Under 2019 kommer Eon att bygga ultrasnabbladdare på 150 kilowatt i Tönnebro och Hudiksvall, har Eon bekräftat för Långvind.com.

Ionity – som den samlade tyska bilindustrin står bakom – kommer att bygga ett europeisk HPC-nät med högre kapacitet än Tesla erbjuder, 350 kW. Minst tre laddstationer kommer på sträckan Stockholm–Sundsvall (Stockholms norrort, Gävleområdet och Sundsvallsområdet), enligt Ionitys tidigare planer, sannolikt med start 2019. De första i Stockholmsområdet öppnar inom kort i Södertälje och Enköping.

Tesla har ett eget laddnät för sina bilar, där Hudiksvall står på listan över planerad utbyggnad av laddstationer.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Jungfrukusten får ny laddstation för elbilar (1 juni 2019),  Ny snabbladdare för elbilar i Hudiksvall (14 maj 2019), Fler snabbladdare till Hälsingekusten (26 mars 2019), Svågadalen får laddstation för elbilar (18 november 2018), Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Jörgen Bengtson
Foto: Henrik Trolin respektive Svenska McDonalds