Midsommar
början på sommaren

Midsommarfirande i Hälsingland markerar början på sommaren. För många är det midsommarfirande runt Dellarna och andra sjöar, i älvdalar och böljande landskap. Men midsommarfirande är i högsta grad firande på Hälsingekusten.

För den som vill fira vår inofficiella nationaldag – midsommarafton – på Hälsingekusten, finns fler ställen att fira på än vad 6 juni erbjöd för några veckor sedan.

Långvind.com presenterar midsommarfirandet ort för ort, från norr till söder.

Firandet är på midsommarafton den 21 juni, utom på Mössön som traditionsenligt förlägger firandet till midsommardagen. På allt fler platser börjar midsommarfirandet dagen före med kransbindning och stångklädning.

Gnarp: Hembygdsgården på Bergsberget, klockan 12–15, med dans runt stången, ostkaka, lekar, lotteri, servering och ponnyridning. Den 20 juni klockan 18 är det gemensam klädning av stången.

Norrfjärden: midsommarfirande från klockan 15, dans kring midsommarstången, fisketävling och glass för barnen, kaffe med bröd, lotterier, ”skratt och härlig stämning”.

Sörfjärden: Kolstybben, midsommarfirande från klockan 11 då klädning av midsommarstången börjar, godis och fika för barnen, dans från klockan 15.

Jättendal: Hembygdsgården i Åkern, från klockan 12, dans kring midsommarstången och fika. Den 20 juni klockan 18 är det gemensam klädning av stången.

Mellanfjärden: Hamnen, klockan 13–16, med midsommarstångsresning, dans runt stången, stångfight över ån, femkamp, lotteri, tombola, laxviktgissning, underhållning och servering i Café Hamnlyckan. Till detta kommer drop-in-vigsel under dagen, öppet museum (klockan 12–16), stånd med försäljning och öppna butiker.

Rogsta: Rogsta hembygdsgård, klockan 15–17, med midsommarstångsresning, lekar, uppträdanden, tombola och servering. Den 20 juni klockan 18–20 är det av klädning av stången.

Hälsingtuna: Hagmyren Hudiktravet, klockan 10–16.15, med dans runt stången och traditionsenligt firande med sång och musik, mat och dryck. Till detta kommer tivoli, tipsrunda, földop, ponnykörning, trav och utdelning av Järvsöfaks stipendium.

Forsa: Forngården, klockan 11.30–16, med kyrkbåt som anländer under kulning, resning av majstång, tal, ringlekar, lustspel, utdelning av PH Lindhs stipendium och musikunderhållning. I övrigt fiskdamm och tombola, forbönder med häst och vagn, bokförsäljning och servering. Den 20 juni klockan 17 majning av stången.

Mössön: Klockan 10 smyckning av stången, 13–16 dans runt stången och traditionsenligt firande. Obs, midsommarfirandet är 22 juni.

Lindefallet: Tallmon, klockan 12–15, med smyckning och dans kring stången, familjeunderhållning med Jecko, lokala spelmän, fiskdamm, tombola och servering.

Långvinds fritidsområde: Klockan 15–17, med stångresning, musik, dans och lekar runt stången för stora och små, tävlingar, lotteri och servering. Den 20 juni klockan 19 är det gemensam klädning av stången med korv och fika (bilden).

Norrala: Källviks sommarhem, Utviksvägen, klockan 14.30–17, med traditionellt midsommarfirande, lekar runt stången med clown, barn- och familjehörna, sång och musik i midsommartid och servering.

Söderala: Hembygdsgården, klockan 17, klädning av midsommarstången, dans, lotter, aktiviteter och servering. Den 20 juni klockan 17 är det lövning och kransbindning.

Utvik: Morviken, klockan 18–21, resning av midsommarstången med lekar, dans på lövad bana, lotterier, chokladhjul, fiskdamm, loppmarknad, servering och godisregn för barn.

Stenö: Stenö havsbad, klockan 10–17, klädning av midsommarstången, dans kring midsommarstången med sång och musik, dans och skoj, ponnyridning, tipspromenad, fiskdamm och servering.

Maråker: Gamla skolan, klockan 13–15, traditionellt midsommarfirande.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 20 juni 2019