Kryssningar i
Hudiksvalls skärgård

Hudiksvalls fantastiska skärgård är otillgänglig för den som inte har egen båt. Men Visit Glada Hudik erbjuder åtta turer i skärgården med m/s Hulda, med start 2 juli för dagturer plus en kvällstur 17 juni. Nu kommer m/s Medvind med fem turer i slutet av juni, med start på onsdag nästa vecka.

Det finns varken kollektivtrafik till sjöss eller taxibåtar i Hudiksvalls och Nordanstigs skärgårdar. I Söderhamn finns däremot två turbåtar.

M/s Medvind har kryssat i hälsingevatten många somrar tidigare. Nu kommer hon tillbaka till Hälsingekusten den 26–30 juni, dels med fem dagskryssningar på 2,5 timmar, dels med fyra kvällskryssningar med underhållning på 3,5 timmar.

Priset för en kryssning är 345 kronor dagtid och 495 kronor kvällstid. I priset ingår buffé och kvällstid även underhållning. Mer information på www.msmedvind.com och telefon 060-55 22 90.

M/s Medvind har hemmahamn i Sundsvall. Hon har restaurang ombord med fullständiga rättigheter, tre salonger och 180 sittplatser.

Ett fartyg har alltid något att berätta, så även m/s Medvind. Hon byggdes på Karlskronavarvet AB och sjösattes 2 april 1971 med namnet ”Ölandssund”. Namnet skvallrar om att hon gick i Ölandsrafik, på rutten Kalmar–Borgholm/Färjestaden/Sölvesborg 1971–1973. Åren 1973–1976 gick hon på Helsingborg–Snekkersten. Därefter blev fartyget sålt till Finland och fick namnet till Saimaan Helmi. Åren 1986–2006 gick hon i varierande trafik och under olika namn: Helmi, Birgitta, Strömskär af Stockholm och No Fear.

År 2006 köpte Sundsvalls Rederi AB fartyget och gav henne namnet m/s Medvind. I november samma år lämnade hon Stockholm på en stormig färd till Sundsvall. Sedan dess ligger hon i Sundsvalls inre hamn, när hon inte tillfälligt gör tjänst i Hälsingland.

Jörgen Bengtson
Foto: Sundsvalls Rederi AB