Chans att se
Hudiksvalls skärgård

Den som saknar egen båt, har nästan ingen möjlighet att ta sig ut till öar i Hudiksvalls skärgård. Men i sommar öppnar Visit Glada Hudik (VGH) – Hudiksvalls turistbyrå – skärgården för besökare för tredje sommaren i rad. VGH erbjuder hela åtta turer med m/s Hulda af Söderhamn, som går till den främsta pärlan i Hudiksvalls skärgård och Hälsinglands näst största ö: Agön.

– Följ med på en naturskön båtfärd till Agön och njut av en skön dag i skärgården. Turen stannar på Agön för strandhugg och lunch. Här serveras en härlig sommartalrik med lokala delikatesser från Strömmingssundets Fisk i Hudiksvall, skriver Visit Glada Hudik i sin information.

Hulda kastar loss från Stenkajen i Hudiksvall klockan 9.30 och gör sedan en heldagskryssning i skärgården, förbi Hornslandet och vidare till Agön, där det blir ett två timmar långt uppehåll. På vägen tillbaka blir det, om väder och vind tillåter, stopp utanför naturreservatet Tihällan, som har en stor sälkoloni. Sedan kryssar fartyget vidare till Innerstön och en kort landstigning. Båten är tillbaka cirka 17 i Hudiksvall.

Turerna i Hudiksvalls skärgård börjar nästa måndag, med en midnattstur den 17 juni. Sedan tar dagturer vid den 2, 9, 16. 18, 23 och 30 juli samt 1 augusti.

Tidigare års turer har blivit succéer och snabbt slutsålda. År för år har VGH ökat antalet avgångar, med i år åtta turer mot tre planerade turer den första sommaren 2017.

Förhandsbokning är nödvändig. Mer information: Visit Glada Hudik, telefon 0650-191 00.

Hudiksvall tar hjälp av Söderhamns kommunala taxibåt, m/s Mulda, som under åtta dagar gör tjänst i nordligare farvatten.

Söderhamns skärgård har omfattande båtverksamhet, som allmänheten kan dra nytt av: privata turbåten m/s Moa af Söderhamn, kommunal taxibåt m/s Hulda af Söderhamn och privata taxibåtar. Mer information: Visit Söderhamn, telefon 0270-753 53.

Jörgen Bengtson
Foto: Visit Glada Hudik