Söderhamn får andra
laddstation för elbilar

Söderhamn får en andra snabbladdstation för elbilar. Eon kommer, i samarbete med McDonalds, att installera en snabbladdare på 50 kilowatt, erfar Långvind.com.

Sedan tidigare är det klart att ytterligare flera orter i Hälsingland får snabbladdare för elbilar. Dock har det varit osäkert om den minsta av de aktuella orterna, Ängebo, Bjuråker, får riktig snabbladdare.

– Det blir 50 kilowatt även i Ängebo. Här är det klart med elanslutningen, säger Johan Ringmar, energi- och klimatrådgivare i Hudiksvalls kommun, till Långvind.com.

Den andra nya snabbladdaren i Hudiksvalls kommun placeras vid riksväg 84 i Delsbo. Upphandlingen av både snabbladdaren i Ängebo och Delsbo är klar, liksom vilken kedja den kommer att anslutas till, Eon. Däremot dröjer elanslutningen i Delsbo, vilket oroar Johan Ringmar.

– Ellevio har inte dragit fram el som lovat, säger han.

När Långvind.com kontrollerar platsen bredvid thairestaurangen, med Delsbo station i bakgrunden, finns det käppar i backen, som skvallrar om att något är på gång. Däremot är ingen grävning gjord.

Enligt planerna skulle laddstationerna i både Delsbo och Ängebo komma igång i början av augusti. Nu tvekar Johan Ringmar att så blir fallet. Även om laddstationerna blir försenade, håller Hälsingekusten och Norrhälsingland på att få en riktigt bra laddinfrastruktur.

Om allt går som planerat, kommer det före sommarens utgång att finnas laddstationer med snabbladdning på minst 50 kW på följande orter i Hälsingland:
• Hudiksvall: Circle K-macken vid västra infarten
• Delsbo: vid thairestaurangen på R 84
• Gnarp: Circle K-macken
• Järvsö: centralt placerad
• Kårböle: längs R 84
• Ljusdal: OKQ8-macken
• Söderhamn: Circle K-macken och McDonalds
• Ängebo, Bjuråker: Svågagården

Under 2019 kommer åtminstone Eon att bygga ultrasnabbladdare på 150 kilowatt i Tönnebro och Hudiksvall.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland: Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson