Söderhamn redo
för sommarens båtfolk

Söderhamns kommun håller skärgården öppen som ingen annan kommun i Hälsingland, med vandrarhem och övernattningsstugor på fyra öar, turbåt och taxibåt i skärgården, farleder och bryggor. På facebooksidan Skärgårdsenheten Söderhamn, med 2 635 förare, kan man följa vad som händer, när skärgården öppnar sig under vår och försommar.

En viktig del i det kommunala underhållet är farleder och bryggor, som gör det möjligt för turbåten m/s Moa af Söderhamn, kommunens taxibåt och privata båtar att lägga till på allmänna bryggor.

Under april–juni har Skärgårdsenheten i en strid ström av bilder visat vad som händer. På bilden ser vi södra bryggan på ön Branthäll, som kommunen hälsar välkommen till den 7 juni. Branthäll är en av destinationerna för m/s Moa och kommunens taxibåt.

En av Söderhamns skärgårdsöar har vandrarhem förlagt till den gamla lotsstationen, Rönnskär. Ytterligare tre öar har övernattningsstugor, Storjungfrun, Klacksörarna och Enskär.

Kommunen har billig taxibåt, som man kan beställa för resa till och från de fyra öarna. Redan den 10 maj öppnade stugor och sjötaxi.

Söderhamns kommun har öppnat skärgården på ett sätt som bör sporra Hudiksvall och Nordanstig till efterföljd, där det finns en ö-övernattningsstuga per kommun och ingen taxibåt.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten Söderhamn