Hudiksvall får
supersnabbladdare

Laddningsmöjligehten för elbilar är under snabb utbyggnad längs Hälsingekusten. Nu har elbilstillverkaren Tesla, som är världsledande på elbilar med lång räckvidd, bestämt sig för att bygga en supersnabbladdare i Hudiksvall. Hudik blir en av tolv nya platser i Sverige som får supersnabbladdare.

Bland de andra ny platserna för supersnabbladdare finns Sveg, Storlien och Fullerö utanför Uppsala. Kartan visar befintliga supersnabbladdare (röd) och planerade (grå).

Tesla hade för ett tag sedan 900 så kallade superchargerstationer runt om i världen med 6 000 laddplatser. För Tesla är en ökning av antalet supersnabbladdare och laddplatser extremt viktig, eftersom Tesla är på väg att rulla ut en ”elfolkbil”, Model 3. Målet är att ha 18 000 laddplatser under 2018.

Att Hudiksvall får en supersnabbladdare för Teslor kan bero på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind!

– Vi har haft flera gäster med Tesla-bilar och skrev redan i januari 2015 till Teslas huvudkontor i Kalifornien om att de borde installera en supersnabbladdare i Medskog. Korsningen E 4–R 84 är porten mot Härjedalens fjällvärld och ligger strategiskt mellan Teslas närmaste supersnabbladdare i Gävle och Sundsvall, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Hälsingekusten.se

– Vi fick ett vänligt svar, där Tesla tackade för förslaget men inte lovade något, säger hon.

Teslas supersnabbladdare laddar med 120 kW, vanliga snabbladdare med 50 kW.

Med start före årets slut, kommer det att ske en utbyggnad med supersnabbladdare även för andra elbilar än Tesla i de tre nationella näten, Clever, Vattenfall och Fortum. Dessa kommer till en början att ladda med 100 kW. Sedan kommer en aviserad utbyggnad på upp till 350 kW.

För ett år sedan fanns inga snabbladdare på Hälsingekusten för någon typ av elbil. Nu finns snabbladdare för alla typer av elbilar – dock inte supersnabbladdare som i Teslas nät – i Söderhamn, Hudiksvall och Gnarp. Snabbladdare är på gång i Delsbo, Ljusdal, Färila, Kårböle och Järvsö samt ytterligare en i anslutning till planerat fordonsgastankställe i Söderhamn.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om snabbladdning och annan laddning av elbilar på Hälsingekusten: Långvind har första Tesla-utmanaren (27 augusti 2017), Ingen biogaspump till Söderhamn 2017 (30 november 2016), Kungsgården för elbil (20 december 2014), Laddstolpar till Hälsingekusten (4 december 2014), Första laddstolpen i Hudik (22 september 2014) och Gas- och elmack till Hudik? (26 juni 2012).

Jörgen Bengtson