Billiga båtturer i
Söderhamns skärgård

Brittsommar, sol och sprakande höstfärger. Många höstdagar bjuder in till utflykter och upptäcktsfärder. Söderhamns kommun erbjuder som enda kommun på Hälsingekusten båtturer fram till och med 1 oktober.

– Besök Söderhamns skärgårdsöar som Rönnskär, Enskär, Storjungfrun eller Klacksörarna, manar kommunen på webbplatsen Visit Söderhamn.

I mån av plats – vilken knappast är något problem utanför turistsäsongen – får vem som helst följa med taxibåten Hulda af Söderhamn. Det är fritt fram att hoppa på ordinarie avgångstider till vad kommunen kallar ”våra anläggningsöar”. Dessa öar är de fyra som har vandrarhem (Rönnskär) eller övernattningsstugor (Enskär, Storjungfrun och Klacksörarna).

Båten ligger iland maximalt en halvtimme vid respektive destination, så det blir inte så mycket tid att uppleva öarna. Men för de mindre öarna Rönnskär, Enskär och Klacksörarna räcker det en bra bit.

Turen som avgår klockan 11 går till både Rönnskär och Enskär. Turen klockan 14 har Storjungfrun som destination och 16.30 Klacksörarna. Båten går fredag, lördag och söndag med sista turen 1 oktober.

Enda krav kommunen har för den som vill följa med på en dagstur, förutom att det ska finnas plats ombord, är att man ska boka resan senast två timmar före avgång. Båtarna utgår från Stenö brygga på Stenö camping och går bara vissa dagar i veckan. Pris för en tur är 260 kronor för vuxen och 130 kronor för barn under 13 år.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, skrev den 8 september om att turbåten m/s Moa af Söderhamn också fortsätter med skärgårdskryssningar i september, Kvällskryssningar fortsätter i september. Söderhamn erbjuder en öppen skärgård som ingen annan av Jungfrukustens kommuner.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten Söderhamn