Laddstolpar till Hälsingekusten

Hudiksvall har fått sin första laddstolpe för elbilar vid Brandgaraget i centrala Hudiksvall. Inom kort kommer ytterligare en offentlig laddstolpe vid Tullhuset.

Än så länge är laddstolpen av enklare slag och laddningen gratis.

Nästa steg blir en uppgradering av laddstolpen till snabbladdning. En stolpe med snabbladdning, en laddstation med flera typer av uttag, laddar bilen på under en timma istället för sex till åtta timmar.

För superelbilen Tesla tar det cirka 32 timmar att ladda utan snabbladdning på vanligt eluttag. Med så kallad supercharger laddar man hela batteriet på en timma och halva batteriet på 20 minuter. Närmaste supercharger finns i Gävle (åtta uttag på Gävlebro) och Sundsvall (sex uttag på OKQ8 Gillebergsgatan 1).

Hudiksvalls kommun kommer att ta ytterligare steg mot laddstolpar för el på flera ställen i Hudiksvall. Närmast på tur står Tullhuset på stenkajen.

– Jag ser det som en självklarhet att ha med det i fortsatt planering av till exempel permanenta pendlar- och långtidsparkeringar på Kattvikskajen med mera, svarar Jan Kroppegård, teknisk chef på Hudiksvalls kommun, när Hälsingekusten.se tidigare i år ställde frågor om utbyggnad av laddstolpar.

Hälsingekusten och Hälsingland som helhet var länge utan laddstolpar för elbilar. Men i augusti 2011 öppnade Söderhamn kommunens och landskapet första laddstolpe för el, två stycken vid Resecentrum. Nu kommer Hudiksvall efter. Nordanstig saknar ännu laddstolpar.

I södra länsdelen, Gävle, finns offentliga laddstolpar vid Gävle slott, Gävle konserthus och Gävlebro.

Flera kommersiella aktörer håller också på att bygga ut laddstationer, bland andra bensinstationer och snabbmatställen.

Jörgen Bengtson