Fiskmarknad för Ostkusten

I dag får Ostkusten sin egen fiskmarknad, som även är öppen för fisk från Hälsingland. Huruvida det finns fisk från landskapet har Långvind.com inte kunnat utröna. Stockholms fiskmarknad tar emot fisk inom en 25-milsradie från Stockholm, vilket innebär fisk från Enånger och söderut i Hälsingland.

Stockholms fiskmarknad öppnar i dag i Stureplansgallerian. Fiskmottagningen ligger i våningen under fiskmarknaden. Restaurang Sturehof sköter transporterna från producenterna till Stureplansgallerian.

Dagens öppning är en smygstart. Officiell invigning blir först den 14 januari 2015.

Tanken med Stockholms fiskmarknad är att all fisk som fångas inom en radie av cirka 25 mil från Stockholm ska gå direkt till en fiskmarknad i huvudstaden. I dag tar fisken en omväg via fiskauktionen i Göteborg, vilket gör att den färska fisken från Ostkusten inte längre är så färsk när den kommer tillbaka till Stockholm. Färre mellanhänder ska ge konsumenter och restauranger färskare fisk och fiskarna bättre betalt.

Stockholms fiskmarknad var ett projekt 2011–2012, som har lagt grunden till den verksamhet som öppnar i dag.

Nu blir det en permanent verksamhet på ett oväntat ställe, i Stockholms kanske finaste galleria. När verksamheten väl är etablerad, ska fisk kunna levereras till andra restauranger och butiker.

– Det tar tid att bygga upp en sådan här verksamhet. Nu kör vi på och så gör vi en utvärdering om två år, säger PG Nilsson, som tillsammans med Stefan Barenthein äger restaurang Sturehof, till tidningen Skärgården (4 december 2014).

Anders Jansson, ordförande för föreningen Stockholms fiskmarknad, är nöjd med lösningen.

– Det här är rätt människor för oss att ha att göra med. Meningen är att vi fiskare ska kunna fiska och slippa hålla på med försäljningen, säger han till tidningen Skärgården.

Sturehof började samarbeta med föreningen Stockholms fiskmarknad 2013. Under tiden har projektet vuxit. Förutom fisk och skaldjur, blir det även försäljning av grönsaker och kött. Alla varor ska vara småskaliga, högkvalitativa och i huvudsak närproducerade. Det senare öppnar för skaldjur från Västkusten och grönsaker från utlandet, när det inte är säsong i Sverige.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om planerna för en fiskmarknad i Stockholm, som skulle omfatta Mälaren, Hjälmaren och Östersjöns fiskare cirka 25 mil norrut och söderut, det vill säga också en stor del av Hälsingland: Marknad för hälsingefisk (28 augusti 2014), Permanent fiskmarknad? (13 juni 2014),  Fiskmarknad för Ostkusten (1 april 2014) och Ostkusten får fiskmarknad (3 januari 2014).

Jörgen Bengtson