Marknad för hälsingefisk

Stockholm ser ut att få en permanent fiskmarknad, som också hälsingefiskare kan leverera till.

Stockholms fiskmarknad, som var ett projekt 2011–2012, är på väg att få en permanent plats i Sturegallerian i centrala Stockholm.

Det avslöjades i dag på en matmarknad i Tessinska palatset på Slottsbacken i Stockholm, som Länsstyrelsen Stockholm arrangerade. Platsen för en fiskmarknad – en lyxgalleria i Stockholm – låter som en udda plats för fiskauktioner och fiskförsäljning till allmänhet, butiker och restauranger. Men den ser nu ut att bli verklighet.

Den tillfälliga fiskmarknaden höll till utanför restaurang Sturehof, nära Sturegallerian.

– Den tillfälliga fiskmarknaden utanför Sturehof blev en succé. Vi har därför i samarbete med fastighetsägaren byggt en fullskalig mottagningsanläggning. Alla avtal är inte påskrivna ännu men vi räknar med att ha en permanent plats för fiskförsäljning i Sturegallerian någon gång under hösten, säger Stefan Barenthein, verkställande direktör för Svenska Brasserier, på Länsstyrelsen Stockholms webbplats.

Fiskmarknaden blir ett samarbete med den ideella föreningen Stockholms fiskmarknad, som organiserar yrkesfiskare i regionen. Tanken är att fiskare upp till cirka 25 mil från Stockholm ska kunna leverera fisk till marknaden. Det öppnar för yrkesfiskare på Hälsingekusten att leverera fisk till Stockholm.

Göteborg har Sveriges enda fiskmarknad. All fisk från Stockholm, med slutdestination Stockholm, går via Göteborg.

– Äntligen slipper fisken åka lastbil tur och retur till auktionen i Göteborg innan den hamnar på tallrikarna här i Stockholms län. Detta är ett stort steg mot ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart fiske i regionen, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson på Länsstyrelsens webbplats. Han är initiativtagare till den utredning, som lett fram till bildandet av Stockholms Fiskmarknad.

En fråga var länge om det fanns tillräckligt med yrkesfiskare i regionen. Nu är den kartläggningen klar. Inom en 25-milsradie från Stockholm finns åttiotalet fiskare, som kan leverera 800 ton färsk fisk om året.

– Det finns en stor efterfrågan på fisken och det finns fisk att leverera – problemet har varit att det inte funnits en plats där konsumenterna och fisket kan mötas. Detta är nu löst och därmed tror vi att yrkesfisket i Stockholms län har alla möjligheter att växa, säger yrkesfiskare Anders Jansson, ordförande i föreningen Stockholms Fiskmarknad.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om planerna för en fiskmarknad i Stockholm, som skulle omfatta Mälarens, Hjälmarens och Östersjöns fiskare cirka 25 mil norrut och söderut: Permanent fiskmarknad? (13 juni 2014), Fiskmarknad för Ostkusten (1 april 2014) och Ostkusten får fiskmarknad (3 januari 2014).

Jörgen Bengtson