Strömmingsleken framgång

Söderhamns stora stora folkfest och hemvändaraktivitet, Strömmingsleken, blev både en publikframgång och ekonomisk framgång.

Arrangörerna räknar med att få ut 30 000–40 000 kronor per deltagande förening, totalt cirka 140 000 kronor. Bakom Strömmingsleken står Söderhamns UIF, Söderhamns IK, Söderhamns brottarklubb och Söderhamns OK, som därmed får en rejäl kassaförstärkning.

Publiken kom också i en omfattning, som arrangörerna är nöjda med: 2 000 personer på fredagen, 8 000 på lördagen och 8 000 på söndagen.

Mässgeneralen, Carl-Arne Carlsson, räknar med fortsättning nästa år. Årets nyhet, surströmmingsätartävlingen, ser han, enligt Söderhamns-Kuriren i dag, som en succé.

Även polisen var nöjd med årets Strömmingleken.

– Låg berusningsgrad och inget stök, summerar Peter Lindberg, insatschef under helgen, i Söderhamns-Kuriren.

När Strömmingsleken var som störst var centrala Söderhamn avspärrat och arrangemanget lockade över 25 000 personer. Strömmingsleken höll på att gå i graven 2009, då den gjorde förlust. Även 2010 – Strömmingsleken var i september – blev ett fiasko; kombinationen kyla, september och entré på fredagskvällen gjorde att publiken svek. Sedan dess har alltså Strömmingsleken kommit tillbaka.

Jörgen Bengtson