Ostkusten får fiskmarknad

Fram till nu har Sverige bara haft en fiskmarknad: i Göteborg. I dag fyller Stockholms fiskmarknad exakt en månad. Den 3 december 2013 fick Ostkusten sin första fiskmarknad, placerad på Stureplan i Stockholm.

Fisken kommer från en radie på cirka 25 mil, som innefattar både Hälsinge-, Gästrike-, Upplands- och Sörmlandskusten, men även fisk från Gotland, Åland, Mälaren och Hjälmaren. I fiskdisken finns bland annat strömming, gädda, gös, lake, regnbåge, torsk, abborre, piggvar och flundra. För att bredda fiskmarknaden innehåller den även skaldjur från Västkusten.

Tidigare fick den lokala fisken färdas till och från Göteborg, för att komma ut på Stockholmsmarknaden. Den färska fisken var två dygn gammal när den kom fram. Nu är lokal fisk verkligen färsk.

Fisken är inte billig, vilket inte heller är meningen.

– Det här är premiumprodukter, säger projektledare Henrik C Andersson till tidningen Skärgården (nummer 48, 2013).

Än så länge är fiskmarknaden ett projekt, ”Stockholms fiskmarknad på Sturehof”, som erbjuder färsk fisk fem dagar i veckan. Fiskdisken är öppen för både restauranger och hushåll. Bakom projektet står länsstyrelsen i Stockholm.

Om fiskmarknaden blir en succé, vill Henrik C Andersson gå vidare och inrätta en permanent fiskmarknad, till exempel längs kajen på Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm.

Jörgen Bengtson