Söderhamn skärgårdssatsar

Söderhamns kommun satsar på skärgården. Förra året blev kommunens vandrarhem i den tidigare lotsstationen på Rönnskär ett STF-vandrarhem, med bra ökning av gästnätter. Under höst och tidig vinter har kommunens skärgårdsenhet byggt nytt soprum på Storjungfrun för de övernattningsstugor som finns i anslutning till Hälsinglands med anrika fyrplats.

Sammantaget har Söderhamn en tillgång av vandrarhem och skärgårdsstugor, som saknar motstycke i Norrland. Genom att ansluta sig till Svenska Turistföreningen (STF) har verksamheten fått en rejäl skjuts, trots höjda priser.

Vandrarhemmet finns på Rönnskär och har sexton bäddar fördelade på sju rum. Det är ett av STF:s minsta vandrarhem.

Skärgårdsstugorna är tio till antalet och finns på öarna Rönnskär, Enskär, Klacksörarna och Storjungfrun. Stugorna är cirka 30 kvadratmeter vardera och består av en liten köksdel och ett stort allrum. Det finns två våningssängar och två utdragssängar per stuga, alltså sex bäddar per stuga.

Sammanlagt har vandrarhemmet och stugorna 76 bäddar.

Nu går skärgårdsenheten vid Söderhamns kommun, som sköter vandrarhem och stugor, ut i en kampanj för sommaren 2014:

– Passa på att boka ditt smultronställe – eller varför inte prova en ny ö – i vår vackra skärgård, skriver skärgårdsenheten på sin facebooksida.

Jörgen Bengtson