Svågadalen får
laddstation för elbilar

I dag fick Ängebo i Svågadalen, Bjuråker, en snabbladdstation för elbilar. Invigningen förrättades samma dag, som svågadalsborna gick till val av den partiopolitiska Svågadalsnämnden.

Genom tillkomsten av denna sjätte laddstation för elbilar i Hälsingland, börjar Norrhälsingland och Hälsingekusten att få en riktigt bra laddinfrastruktur, med laddare på 50 kilowatt (kW). Problemet för Hälsingland som helhet, är att varken Bollnäs eller Ovanåkers kommuner har några snabbladdstationer.

De två senaste tillskotten i Hälsingland, i Delsbo och Bjuråker, är ett resultat av att Hudiksvalls kommun tar ansvar för utbyggnad av snabbladdstationer. På bilden ser vi en av kommunens rena elbilar i Ängebo.

I Bollnäs arbetar kommunen med att hitta privata aktörer, som vill etablera snabbladdning, säger kommunen till Långvid.com. Det finns dock ingen tidplan för när snabbladdning blir möjligt i Bollnäs eller var i kommunen.

Närmast på tur att få snabbladdare i Hälsingland är sannolikt Söderhamn. Här pågår förberedelser på McDonalds för Söderhamns andra snabbladdstation.

I år har Gästrikland fått en ny snabbladdstation på McDonalds i Sandviken. I daladelen av Ljusdals kommun finns också en nytillkommen snabbladdstation i Noppikoski.

I dag finns snabbladdare för elbilar på minst 50 kW på tolv platser i Gävleborgs län. Följande orter har snabbladdstationer (asterisk markerar att laddaren är igång): Inom parentes anger vi kedja/operatör.
Hudiksvall: Circle K-macken på Utängsvägen 3* (Clever)
Delsbo: Storgatan 16 A (Fortum)*
Gnarp: Circle K-macken på Kyrkvägen 2* (Clever)
Gävle: Circle K-macken på Johanneslötsvägen 2 i Hagaström (Clever)*, Max södra infarten* (Vattenfall) och Gavlevallen* (Gävle Energi)
Ljusdal: OKQ8-macken* (Ljusdal Energi)
Noppikoski, Orsa finnmark: bensinmacken i centrum på E 45* (Clever)
Ockelbo: Perslundavägen 16* (Fortum)
Sandviken: McDonalds på Gävlevägen 84* (Fortum)
Söderhamn: Circle K-macken på Brädgårdsgatan 2* (Clever)
Ängebo, Bjuråker: Svågagården* (Fortum)

Följande snabbladdare i Hälsingland är beslutade men ännu inte i drift:
Kårböle: längs R 84 (Ljusdal Energi)
Söderhamn: McDonalds (Fortum)

Nästa steg blir ultrasnabbladdare på 150 kilowatt. Under 2019 kommer Eon att bygga ultrasnabbladdare på 150 kilowatt i Tönnebro och Hudiksvall, har Eon bekräftat för Långvind.com.

Tesla har snabbladdare (”supercharger”) på 120 kilowatt i Gävle (Diners) och planerar för motsvarande i Hudiksvall (Medskog). Dessa går det dock enbart att ladda Teslabilar på.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Jörgen Bengtson
Foto: Hudiksvalls kommuns webbplats