Ny snabbladdare
för elbilar i Hudiksvall

Snabbladdare för elbilar är avgörande för bofasta och besökare på Hälsingekusten. På torsdag öppnar Bilmetro en snabbladdare i Hudiksvall, främst för egna Audibilar men också för andra elbilar.

Senare i år får Kårböle sin första och Söderhamn sin andra snabbladdare. Gävle får ytterligare en i slutet av maj.

Totalt finns snabbladdning på 14 platser i Gävleborgs län, en snabb utbyggnad jämfört med för drygt två år sedan, då det bara fanns några laddstationer per landskap.

Laddstationen på Bilmetro i Hudik har tre laddpunkter, två för CCS (likström) och en för typ 2 (växelström), inte som Audi tidigare trodde med två typ 2-handskar.

Laddstationen i Hudik är på 50 kW för CCS-laddpunkterna men går att uppgradera till 100 eller 150 kW. Om mer än en bil laddar samtidigt, får bilarna dela på 50 kW. En högre effekt kräver att Bilmetro får servitut på ledning till transformatorstationen.

Även Audis nya anläggning i Gävle får snabbladdare, preliminärt när den öppnar 20 maj 2019.

Sedan tidigare är det klart att Söderhamn får en andra snabbladdare under året, med placering på McDonalds. När laddstationen är på plats vet vi inte.

Däremot är Kårböles snabbladdare snart i drift. Laddstationen får tre laddpunkter, två på 50 kW (CCS och Chademo) och en på 22 kW (typ 2). Driftsättningen är något försenad, men den ska vara igång ”före sista juni”, säger Michael Halvarsson, Ljusdal Energi, till Långvind.com.

– Vi började förbereda med schaktning i veckan och väntar på förstärkt elledning från Härjeån, säger han.

I dag finns publika snabbladdare för elbilar på minst 50 kW på 14 platser i Gävleborgs län. Följande orter har snabbladdstationer. Inom parentes anger vi kedja/operatör (kedjan Bee hette tidigare Clever)
Hudiksvall: Circle K-macken på Utängsvägen 3 (Bee) och Bilmetro på Södra vägen 13 (Audi)
Delsbo: Storgatan 16 A (Fortum)
Gnarp: Circle K-macken på Kyrkvägen 2 (Bee)
Gävle: Circle K-macken på Johanneslötsvägen 2 i Hagaström (Bee ), Max södra infarten (Vattenfall), Gavlevallen (Gävle Energi) och Bilmetro på Bondegatan 8 (Audi)
Ljusdal: OKQ8-macken (Ljusdal Energi)
Noppikoski, Orsa finnmark: bensinmacken i centrum på E 45 (Bee)
Ockelbo: Perslundavägen 16 (Fortum)
Sandviken: McDonalds på Gävlevägen 84 (Fortum)
Söderhamn: Circle K-macken på Brädgårdsgatan 2 (Bee)
Ängebo, Bjuråker: Svågagården (Fortum)

Följande publika snabbladdare i Hälsingland och Gästrikland är beslutade men ännu inte i drift:
Gävle, Bilmetro på Geodetgatan 5 (Audi)
Kårböle, Färila: längs R 84 (Ljusdal Energi)
Söderhamn: McDonalds (Fortum)

Nästa steg blir ultrasnabbladdare (HPC) på 150 kilowatt. Under 2019 kommer Eon att bygga ultrasnabbladdare på 150 kilowatt i Tönnebro och Hudiksvall, har Eon bekräftat för Långvind.com.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Fler snabbladdare till Hälsingekusten (26 mars 2019), Svågadalen får laddstation för elbilar (18 november 2018), Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson