Fler snabbladdare
till Hälsingekusten

Snabbladdare för elbilar är avgörande för bofasta och besökare på Hälsingekusten. Nu är det klart att Bilmetro får snabbladdare i Hudiksvall och McDonalds i Söderhamn. Dessutom får Kårböle en sedan länge utlovad snabbladdare.

– Här kommer en publik snabbladdare med fyra laddpunkter, två för CCS och två typ 2, säger Mats Wennström, märkesansvarig för Audi i Hudiksvall, och visar placeringen på Bilmetros parkering mot Södra vägen i Hudiksvall.

– Den är avsedd för Audi, men andra kommer också att kunna ladda här. Tanken är att det blir gratis för Audielbilar. Vi vet inte om det blir gratis för andra bilmärken, men de kommer att kunna ladda här, säger han till Långvind.com.

Bilmetro i Hudiksvall har sålt tre elbilar, Audi e-tron, som kommer att kunna ladda gratis hos Audi i Sverige. Audi e-tron är en av få bilar som kan ta emot 150 kW i snabbladdning jämfört med cirka 50 kW, som annars är det vanliga.

Snabbladdaren i Hudik är på 50 kW men går att uppgradera till 100 eller 150 kW. Om mer än en bil laddar samtidigt, får bilarna alltså dela på 50 kW. En högre effekt kräver att Bilmetro får servitut på ledning till transformatorstationen.

Det som återstår för att få laddstationen på plats är grävarbete och installation. Elinstallatören räknar med att genomföra grävarbetet om cirka en månad. Datum för driftsättning är inte spikad, men bör kunna ske under maj.

Även Audis nya anläggning i Gävle får snabbladdare, preliminärt när den öppnar i slutet av maj. Audi-anläggningen i Borlänge har redan fått snabbladdare.

Sedan tidigare är det klart att Söderhamn får en andra snabbladdare under året, med placering på McDonalds. När det är på plats vet vi inte.

Däremot är det klart att Kårböle får snabbladdare i maj.

– Vi räknar med att ha laddstationen i Kårböle i drift i slutet av maj, säger Michael Halvarsson på Ljudal elnät AB, till Långvind.com.

Laddstationen får två laddpunkter, en på 50 kW (CCS) och två på 22 kW (typ 2). Ljusdal elnät kommer inte att bygga fler laddstationer, som det tidigare varit tal om.

I dag finns publika snabbladdare för elbilar på minst 50 kW på tolv platser i Gävleborgs län. Följande orter har snabbladdstationer. Inom parentes anger vi kedja/operatör.
Hudiksvall: Circle K-macken på Utängsvägen 3 (Bee, tidigare Clever)
Delsbo: Storgatan 16 A (Fortum)
Gnarp: Circle K-macken på Kyrkvägen 2 (Bee, tidigare Clever)
Gävle: Circle K-macken på Johanneslötsvägen 2 i Hagaström (Bee, tidigare Clever)*, Max södra infarten* (Vattenfall) och Gavlevallen (Gävle Energi)
Ljusdal: OKQ8-macken (Ljusdal Energi)
Noppikoski, Orsa finnmark: bensinmacken i centrum på E 45 (Bee, tidigare Clever)
Ockelbo: Perslundavägen 16 (Fortum)
Sandviken: McDonalds på Gävlevägen 84 (Fortum)
Söderhamn: Circle K-macken på Brädgårdsgatan 2 (Bee, tidigare Clever)
Ängebo, Bjuråker: Svågagården (Fortum)

Följande publika snabbladdare i Hälsingland är beslutade men ännu inte i drift:
Hudiksvall: Bilmetro (Audi/Bilmetro)
Kårböle, Färila: längs R 84 (Ljusdal Energi)
Söderhamn: McDonalds (Fortum)

Nästa steg blir ultrasnabbladdare (HPC) på 150 kilowatt. Under 2019 kommer Eon att bygga ultrasnabbladdare på 150 kilowatt i Tönnebro och Hudiksvall, har Eon bekräftat för Långvind.com.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Svågadalen får laddstation för elbilar (18 november 2018), Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 27 mars 2019