Oklart för
Furuviksparken

Hur går det med länets nöjesparker och djurparker i dessa coronatider? Kommer de – som inte har öppet året om som Järvzoo – att skjuta upp sina premiärdatum på grund av pandemin?


Det stora frågetecknet gäller Furuviksparken.

Den har ännu inte tagit ställning till om det blir premiär den 16 maj, eller om öppningsdatum blir skjutet på framtiden.

– Vi vet inte hur det blir, men vi jobbar för att öppna som planerat den 16 maj, säger Christer Fogelmarck, tillförordnad verkställande direktör på Furuviksparken, till Sveriges Radio P 4.

På webbplatsen furuviksparken.se hälsar man välkommen till ”spännande djurmöten, fartfylld nöjespark, plaskande vattenland och magiska konsertkvällar”. Frågan är från och med när.

Under en särskilt coronaioformation talar Furuviksparken om att ”ambition är att genomföra en omsorgsfull öppning”. Därefter går parken igenom vilka försiktighetsåtgärder man planerar för, dels allmänt, dels specifikt rörande trängsel och köer, hygien, attraktioner, konserter och personal.

Furuvik är en kombinationspark, med djur, tivoli, bad, konsertarena och hotell. Furuvik ligger naturskönt vid havet, cirka en mil söder om Gävle. Sedan 2008 har Furuvik Nordens enda primatforskningsstation i parken.

Furuvik öppnade år 1900. Den drevs under många år i kommunal regi. Sedan sommaren 2010 ägs Furuvik av Parks and Resorts Scandinavia AB. Det ingår därmed i samma koncern som Gröna Lund, Kolmårdens djurpark, Kolmårdens Vildmarkshotell, Aquaria och Skara Sommarland.

Jörgen Bengtson