Lotten Hjelm ny ledare för
Skärgårdarnas riksförbund

Skärgårdarnas riksförbund (SRF) samlar skärgårds- och framför allt öbefolkningen i större delen av Sverige. SRF består av skärgårdsorganisationer, inklusive en i Hälsingland. Lotten Hjelm heter SRF:s nya ordförande, vald på förbundets första digital årsstämma den 29 mars.

Lotten Hjelm flyttade ut till skärgården som ung lärare. Hon bor på Jungfruskär, Nämndö, i Stockholm skärgård. I dag driver hon Grundets vandrarhem och konferens.

I tidningen Skärgårdens senaste nummer (nummer 15, 2020) är hon intervjuad – däremot inte på SRF:s webbplats! Vi saxar i Skärgården:

Vilka frågor är viktiga för dig?

– Frågorna är ungefär desamma för oss skärgårdsbor även om du tittar 50 år tillbaka i tiden, säger hon och hänvisar till de många arbetsgrupper SRF har, men lägger till: Jag ska inte sticka under stol med att jag brinner för skolan och vikten att kunna bo och verka i skärgården för barnfamiljer.

Naturligtvis får hon en fråga om den egna verksamheten i dessa coronatider, dessutom på en ö, där hon och hennes familj är enda bofasta.

Hur går verksamheten med Grundet?

– På ett sätt tror jag vi kommer gå stärkta ur den här krisen. Man behöver kristänket emellanåt, vi har varit bortskämda tror jag. Jag tror att vi skärgårdsbor har lättare för att anpassa oss. Allt blir inte alltid som man tänkt sig, man måste planera om för isläget till exempel. Historiskt har skärgårdsbor klarat sig extremt bra genom kriser.

Av historiska skäl är Gästrikekusten, Hälsingekusten och Medelpadskusten dåligt företrädda i skärgårdssammanhang, eftersom det så kallade gävlebofisket under flera hundra år förhindrade framväxten av lokal, bofast befolkning på öarna.

SRF samlar sedan 1982 den bofasta skärgårdsbefolkningen längs Sveriges kuster och i de större insjöarna. Föreningen arbetar för en åretruntlevande kust- och skärgårdsbygd, driver gemensamma projekt för skärgårdens utveckling, stimulerar erfarenhetsutbyte mellan skärgårdsområden, påverkar politiska beslutsfattare och myndigheter i skärgårdsfrågor samt deltar i internationellt samarbete med andra ö-områden. SRF består av 14 lokala föreningar och ett ungdomsförbund, Skärgårdens unga riksförening (Surf).

SRF ingår i en europeisk sammanslutning av mindre öar, Federationen av europeiska småöar, på engelska förkortad ESIN.

År 2010 hade SRF sin årsstämma i Långvindsbruk, med Kungsgården Långvind som stod för boende, mat och konferensanläggning.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SRF under årens lopp: Fortsatt statsstöd till skärgårdsförening (21 februari 2019), ”Vi skärgårdsbor” med Söderhamns skärgård (10 januari 2018), Skärgårdsöar på Europaårsmöte (17 september 2017), Visingsö värd för ”skärgårdstoppmöte” (14 mars 2017), Lågskattat för yrkesbåtar i hamn (20 juni 2016), Skärgårdssamling får mer (7 mars 2016), Skärgården samlar (9 november 2015), Skärgårdsbryggan överlever (2 november 2015), Osäkert om ny skärgårdspolitik (14 oktober 2014), Skärgårdsstyrelse till Söderhamn (10 augusti 2014), Cykelfokus på öar (25 mars 2014), Skärgårdsbor avslutar (15 januari 2014), Skärgårdsmöte om transporter (1 mars 2013), Ökat statligt skärgårdsstöd (10 februari 2013), Ny skärgårdswebb (24 juni 2012), Skärgårdsprojekt från Hälsingland (30 mars 2011), Skärgårdsförbund till Långvind (22 augusti 2010) och Riksskärgårdsmöte till Långvind (31 juli 2010).

Jörgen Bengtson