Serveringskrav på
”social distansering”

Myndigheterna har skärt kraven på att restauranger, kaféer, konditorier, barer och uteserveringar måste undvika trängsel bland gästerna. Detta sker av smittskyddsskäl mot bakgrund av corona-covid-19.

Om serveringarna inte följer reglerna kan Gävleborgs smittskyddsläkare stänga en servering med hjälp av polis.

När Hälsingekusten.se under veckan besöker ett kafé i centrala Hudiksvall, Wayne’s Coffee, är det mer än två meter mellan gästerna. Den sociala distanseringen fungerar alltså mycket bra på denna servering.

På bilden serverar ägaren, Marie Myrlund, en gäst, Agneta Bengtson.

Värre har det varit under veckan i mer serverings- och folktäta områden som centrala Stockholm. Där har kommunen genomfört kontroller inför och under påskhelgen. Om det inte blir ordning, där den sociala distanseringen varit otillräcklig vid första besöket, står smittskyddsläkaren redo att stänga serveringsstället.

Text och foto:
Jörgen Bengtson