Några havskrogar
har höstöppet

När sommaren tar slut, stänger de flesta krogar på Hälsingekusten för säsongen. Långvind.com:s artikel Sommarrestauranger blir historia tills det är dags för ny säsong. Men det finns undantag. Café och restaurang Måsen i Stocka, Harmånger, är ett sådant, liksom Strandpiren, Månses Design, Kanonholmen Seafood och Axmar havskrog – som dock ligger precis över landskapsgränsen i Gästrikland.

Måsen, som ligger i Harmånger socken, fick ny ägare i år, Laurentiu Amariei, som både är utbildad kock och konditor. Han tog över efter Noël Hoho, som köpte Måsen 2007 och drev upp det gamla kaféet till en restaurang.

Måsens webbplats säger Laurentiu Amariei att med ”Måsen vill han samla norra Hälsinglands bästa matvaror och delikatesser på ett och samma ställe”. Han gör det genom att fortsätta hålla öppet, när de flesta andra har stängt för säsongen.

Måsen serverar lunch måndag–fredag och erbjuder både ”after work” fredag eftermiddag och à la carte på kvällen.

Måsen har också en Facebooksida med  537 följare.

Utanför Hudiksvall finns Strandpiren, som har öppet året om.

Utanför Söderhamn finns Månses Design, Stugsund, som har öppet tisdag–lördag under hösten.

Kanonholmen Seafood, Sandarne, Söderala, förlänger också säsongen, med restaurang som håller öppet onsdag–lördag, både dag- och kvällstid.

Hälsingekustens stora golfrestaurang, Golfkrogen Hudiksvall i Idenor, håller öppet så länge golfspelarna är igång, det vill säga en bra bit in på hösten.

Restaurang Albertina i Skärså, Norrala, förlängde också säsongen, med helgöppet och sista serveringsdag den 20 september.

I städerna Hudiksvall och Söderhamn finns flera restauranger med havskontakt.

Jörgen Bengtson