Digital invigning
av Gävlebocken

Årets invigning av Gävlebocken blir digital. Invigningen, som är ett evenemang som lockat många tusen besökare till Gävle varje år, blir 2020 en videoinvigning.

Folkfesten på Slottstorget i Gävle blir i år en digital TV-show.

– Vi kan inte ha det här stora publikhavet som vi brukar ha vid bockinvigningen vid Slottstorget, säger Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg.

I år blir det  lokala inslag och annorlunda paketering.

– Hoppas alla bänkar sig klockan tre den första advent, säger Maria Wallberg.

Bygget av julbocken är på gång. Den kommer som vanlig att stå på plats på Slottstorget i centrala Gävle.

Bakom bocken ligger ungefär 1 000 timmars arbete. I år har bockbyggarna fördelen av att de kan återanvända förra årets bockskelett. Bocken har fått vara i fred de senaste två åren. Annars har Gävlebocken blivit förstörd på ett eller annat sätt under drygt två tredjedelar av åren sedan dess tillkomst.

Gävlebocken har webbplats, instagramsida med 6 660 följare och twitterflöde med 19 500 följare.

Gävlebocken är för övrigt kidnappad från Hälsingland, som har bocken som landskapsvapen.

Gävlebocken är en stor julbock av halm på en trästomme. Halmbocken mötte världen 1966, när reklammannen Stig Gavlén placerade en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan första året satte någon eld på bocken vid tolvslaget på nyårsaftonen.

Trettio gånger har bocken brunnit upp. Men den har också drabbats av rivning, stöld, kollaps, påkörning eller annat sabotage vid sju tillfällen. Trettiosju av femtiotre år har bocken inte överlevt nyårsdagen intakt.

Bilden visar Gävlebocken år 2015.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har under årens lopp haft många artiklar om bocken i Gävle: Gävlebocken vänder på sig (8 november 2019),  Gävlebock möter julen för 52:a året (2 december 2018). Ökat skydd för Gävles hälsingebock (15 november 2017), Bocken uppeldad Lillbocken påkörd (5 december 2016), Gävle kidnappar hälsingebocken igen (23 november 2016), Bocken åter lågornas rov (27 december 2015), Hälsingebock i Gävle (23 november 2015), Hälsingebocken flyttar? (18 februari 2015), Gävlebocken till historien? (17 november 2014), Hälsingebocken snart redo (24 november 2013) och Gävlebocken till Hälsingland? (8 oktober 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson