Isbana
på Lillfjärden

Med snö, is och kyla kommer isbanan på Lillfjärden i centrala Hudik. Få städer är förunnade att ha en ”stadssjö” mitt i staden. Hudiksvall har det allt sedan den inre fjärden blev för grund för fartygen och staden flyttade ut mot havet.

Med sol, ljus och mildare dagar börjar livsandarna vakna till liv och Lillfjärden få nytt liv som skridskobana. Hudiksvalls kommun har plogat upp en stor isbana på Lillfjärden, med olika slingor. Här finns möjlighet att åka längre eller kortare turer.

Isbanan välkomnar både nybörjare och rutinerade rävar på långfärdsskridskor.

Innan isbanan blev skridskobana, var det under många år istrav på Lillfjärden innan Hudiksvall 1957 fick sin travbana på land, Hagmyren. Istrav är en av de idrotter med äldst dokumentation i Sverige. Den finns omnämnd i Olaus Magnus bok ”Historia om de nordiska folken”, som utkom 1555.

Jörgen Bengtson
Foto: Hudiksvalls kommun