Tidigare start
för uteserveringar

Hudiksvalls kommun tillåter uteserveringar att öppna 1 april istället för 1 maj. Denna nyhet kom med coronapandemin 2020 och nu även 2021. Hudiksvall slopar också arrendeavgiften för april, för att underlätta för krögarna under pandemin.

Restaurangnäringen är hårt drabbad av pandemin. Frågan om slopat arrende för hela sommaren och även slopade kommunala avgifter, är i högsta grad aktuell. Centerpartiet i Hudiksvall har aktualiserat frågan.

Ordförande i tekniska nämnden i Hudiksvalls kommun, Annika Huber (S), tror att många fler kommer att vilja öppna uteservering tidigare i år. Den styrande S-M-MP-ledningen har dock inte sagt ja till slopade avgifter.

År 2020 beviljade Hudiksvalls kommun 23 restauranger att använda allmän plats för uteserveringar.

Maln Hav & Krog i Hudiksvall (bilden) är en av många restauranger med stor uteservering.

Hälsingekustkommunen Söderhamn har – liksom Bollnäs och Ovanåker – beslutat att restauranger får ha uteservering året om, för att hjälpa en krisdrabbad bransch.

Text och foto:
Jörgen Bengtson