Två gallerior
blir en i Hudik

Hudiksvall har två gallerior, Gallerian Guldsmeden och Fyrengallerian, som har ett nära samarbete. Nu ska ett tak över gågatan – som skiljer galleriorna åt – göra två gallerior till en med 34 butiker och kaféer. Tidigare konkurrenter blir samarbetspartner. Hälsinglands redan största galleria (Guldsmeden) blir i sammanslagen form än större och därmed viktig för att den fysiska handeln ska överleva.

Hudiksvalls kommun har beviljat bygglov för ett tak över gågatan mellan Guldsmeden och Fyren. Fastighetsägarna hoppas att den takförsedda delen, som påminner om Svampen vid Stureplan i Stockholm, ska bli en mötesplats.

– Det här är ett sätt att försöka stärka den fysiska lokala handeln, säger Pär Widell, verkställande direktör för  kommunala Fastighetsaktiebolag Glysis, som äger huvuddelen av kvarteret och gallerian Guldsmeden, till Helahälsingland.se i dag.

Fastighetsägarna bakom de berörda delarna av Guldsmeden och Fyren fick i veckan ja till bygglov för ett tak, som ska förbinda galleriorna.

– I dag är det två gallerior och tanken med det här väderskyddet är att skapa en mötesplats. Lite som om man tänker på Svampen på Stureplan – alla vet var den är, säger Pär Widell.

Planerna på någon form av sammanbyggnad har funnits i flera årtionden. Först nu finns ett förslag, som fastighetsägarna är överens om och kommunen gjort tummen upp för. Det blir inte en fysisk sammanbyggnad i form av en huskropp, som tidigare varit på tal, utan ett annorlunda skärmtak.

När byggstart blir, är inte klart.

Bilden visar taket med Guldsmeden till vänster och Fyren till höger enligt arkitektbyråns förslag.

Jörgen Bengtson
Bild: Wester + Elsner arkitekter AB