Söderhamn klättrar
i hållbarhetsranking

Söderhamns kommun – bilden visar stadshuset – avancerar i hålbarhetsranking till plats 39 av 290 kommuner. De två andra kommunerna på Hälsingekusten kommer långt efter: Nordanstig plats 210 (+14 jämfört med 2020) och Hudiksvall 208 (-143). Övriga hälsingekommuner har följande ranking: Bollnäs 82 (+29), Ljusdal 159 (+69) och Ovanåker 236 (-36).

Söderhamns kommun har 2021 klättrat 66 platser till plats 36. Därmed är Söderhamn näst bäst i Gävleborg, där Gävle har ledartröjan. Bland mindre städer och landsbygdskommuner i Sverige, som är en av grupperna som Aktuell Hållbarhet delar in kommunerna i, ligger Söderhamn på plats 8 av 136.

Bakom kommunrankingen står Aktuell Hållbarhet, som kallar sig Nordens största och ledande kunskaps- och medieföretag inom miljö, hållbarhet och CSR. I dag presenterade företaget årets hållbarhetskommunranking.

På sin webbplats förklarar företaget: ”Aktuell Hållbarhets kommunrakning sätter fingret på framgångsrikt miljöarbete och pekar ut de hetaste frågorna just nu.” Spridningen är stor från tio-i-topp-kommunerna – Malmö, Helsingborg, Karlstad, Växjö, Lund, Gävle, Huddinge, Lomma, Stockholm och Eskilstuna – till bottenkommunerna, räknat från plats 290: Nordmaling, Malå, Dorotea, Gällivare, Bromölla, Grums, Pajala, Bräcke, Åsele och Hagfors.

Placeringen är beroende av poäng, som Aktuell Hållbarhet utdelar. En bra bild av miljöarbetet, som inte är beroende av ett enskilt år, är genomsnittsplaceringen 2009–2021. Då består topplisten nationellt av: Helsingborg, Karlstad, Stockholm, Eskilstuna, Malmö, Göteborg, Växjö, Örebro, Lund och Västerås.

Söderhamn pekar i sin relativt höga listplacering på flera faktorer, som gett resultat: kommuner har tagit fram ett styrdokument för miljöarbetet, som består av nya översiktsplanen, kretsloppsplanen, vatten- och avloppsplanen samt energiplanen.

I Hälsingland har kommunerna placerat sig enligt följande genomsnittliga placering i  ”uthållighetsranking” (2009–2021) av 290 kommuner, med Hudiksvall i topp:
• Hudiksvall: 119,3
• Söderhamn: 128,5
• Bollnäs: 148,1
• Ovanåker: 175,4
• Ljusdal: 207,5
• Nordanstig: 221,5

Jörgen Bengtson
Foto: Länsmuseet 

.