Statt Söderhamn
räddat från konkurs

Stadshotellet i Söderhamn, Statt, är räddat från konkurs. Bolaget som äger Söderhamns största hotell försattes i konkurs i början av maj 2021, hårt drabbat av minskade intäkter under coronapandemin.

Nu är konkurshotet undanröjt. Ägarna av Söderhamn & Co köper verksamheten och planerar dels att driva hotellet vidare, dels att återetablera kvarteret Oxen som ett nöjeskvarter med musik, restauranger och nöjen.

Bakom bolaget står Tomas Lingman och Oscar Enqvist. Tomas är känd som nöjespappa i Söderhamn, med bolaget Lingman & Co Event & Management AB. Sommarkonserter på Berget, bredvid Oscarsborg, är hans verk. I sommar blir det tio sommarkonserter, med start 8 juli och avslutning 26 augusti i båda fallen med Engmans kapell.

– Vi ser detta som en skyldighet mot Söderhamn att bevara Statt och en för staden viktig och helt avgörande hotellverksamhet, skriver Tomas Lingman i ett pressmeddelande.

Hotellchefen sedan 2019 med närmare 25 år på Statt, Sofia Sahlberg, fortsätter som hotellchef.

Stadshotellet byggdes 1879 och har sedan blivit till- och ombyggt under  åren. Det har varit Söderhamns centrala hotell men också en central del av stadens nöjesliv.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Statt Söderhamn: O’Learys tar ner skylten i Söderhamn (15 september 2018),

Jörgen Bengtson
Foto: Statt Söderhamn