Kulturen igång
efter coronapandemin

Kulturen håller på att komma igång igen efter coronapandemins förlamande ett och ett halvt år. Med kultur menar vi här scenframträdanden, inklusive utställningar och filmer, av olika slag.

Långvind.com har samlat några av de kommande kulturaktiviteterna.

Lördag 28 augusti: Stenhammarkvartetten spelar i Baptistkyrkan, Hudiksvall, med program som blivit uppskjutet flera gånger. På scenen: Peter Olofsson och Per Öman, violin, Tony Bauer, viola, och Mats Olofsson, cello. Kvartetten spelar musik av främst Wilhelm Stenhammar.

Lördag 28 augusti: ”Som landet ligger” (bilden), utställning av Jens Ahlbom på Kvarnen, Söderhamn. Jens Ahlbom är illustratör, tecknare och konstnär från Hudiksvall, känd för bland annat böckerna om Mulle Meck. Utställningen bjuder på Jens Ahlboms måleri och pågår till och med 12 september. Arrangör är Söderhamns konstförening.

Fredag 3 september: Konsert ”My Favorite Things” på Kvarnen, Söderhamn. På scenen: Christiane och Enno Trost. Arrangör är Musica Viva.

Lördag 4 september: Teaterföreställningen ”O/Roligt liv – en skuldsanering med styrketårar” på Svea bio, Delsbo. På scenen: Charlotte Lindmark. Bakom scenen står Scenkonst Hudiksvall, som bjuder in medlemmar och andra intresserade.

Söndag 5 september: Musikaliska programmet ”Salongen” i Segersta kyrka. På scenen: Lina Weber-Ekdahl, violin, och Karin Haglund, piano. De berättar om 1800-talets knivskarpa uppdelning mellan privat och offentligt, där salongen för många kvinnliga tonsättare var det enda rum där de kunde framföra musik för publik.

Torsdag 9 september: Bio Kontrast, Iggesund, startar höstprogrammet, som återkommer med ny film varje torsdag, med ”Nomadland” av Chloé Zhao.

Torsdag 16 september: Bio Kontrast, Iggesund, börjar – i samarbete med Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland – det nordiska filmprogrammet, med den danska filmen ”En runda till”. Under hösten kommer ytterligare fyra nordiska filmer.

Söndag 3 oktober: Stenhammarkvartetten kommer tillbaka och spelar i Equmeniakyrkan, Söderhamn. På scenen: Peter Olofsson och Per Öman, violin, Tony Bauer, viola, och Mats Olofsson, cello. Kvartetten spelar musik av främst Wilhelm Stenhammar.

Teaterprogrammet i stort börjar också under hösten.

Jörgen Bengtson
Illustration: Jens Ahlbom/Söderhamns konstförening