Oron kan gynna
fritidshusmarknaden

Först kom coronapendemin och gav ett uppsving för Hälsingekustens fritidshus; flera flyttade till fritidshusen under pandemin och arbetade därifrån. Nu kommer Rysslands krig i Ukraina; det kan mycket väl ge en andra uppgång för fritidshusen.

Normalt borde krig, räntehöjningar, dyrare bränsle och högre elpriser pressa ner priserna på fritidshus. Men i Söderhamns kommun kan det mycket väl vara annorlunda.

Mäklaren Victoria Vestberg säger till Söderhamns-Kuriren (18 mars 2022) att oron för kriget går att jämföra med coronaeffekten: folk vill inte vara i storstäderna – de vill ut på landsbygden.

– Då gynnar det plötsligt  vår fritidshusmarknad. Så min reflektion är att fritidshusen kan bli permanentbostäder för de som flyttar in och det kan gynna marknaden. Sen har vi en annan aspekt att vi har väldigt låga priser från början, och det är till vår fördel, för det är de billiga boenden man vill hitta eftersom bensin- och dieselpriserna är dyra, säger hon till Kuriren.

En annan aspekt är att trycket på bostadsmarknaden ökar med flyktingströmmarna från Ukraina. Detta lär i sin tur öka nyttjandegraden av fritidshus och pressa upp priserna.

Jörgen Bengtson

Uppdaterad 29 mars 2022