Årets Enångrare
två dokumenterare

Utmärkelsen ”Årets Enångrare” är en riktig långkörare, som Enångers hembygdsförening ligger bakom. För 2021 gick priset till två personer som dokumenterar Enånger, Jan Lindblom och Gunnar Hansson. Priset överlämnades den 25 maj 2022. 

Motiveringen lyder:

”Jan har på ett förtjänstfullt sätt tagit sig an att dokumentera sin hembygds historia sedan slutet av 1960-talet. Han har samlat tidningsartiklar komplett med foton ur lokalpressen inom vitt skilda områden som kulturliv och verkstadsindustri samt monterat dem överskådligt i ett 25-tal album varav nästan hälften specifikt berör Enånger.”

”Gunnar har på ett förtjänstfullt sätt tagit sig an att insamla och dokumentera sin hembygds historia. Hans samlingar av delar av de olika hälsingetidningarnas utgåvor berör till stor del 1800-talet fram till 1960-talet. Enångers släktbok har Gunnar kompletterat genom flitigt antecknande i marginalen. Dessutom har han på egen hand efterforskat information om äldre tider och är en mångkunnig källa inom allehanda frågor.”

På bilden ser vi Birgitta Persson och Mats Åkerlund, ordförande för Enångers hembygdsförening, som överlämnade priset.

Enångers hembygdsförening delar ut priset Årets Enångrare till både enskilda och juridiska personer. Under åren har Hembygdsföreningen lyft fram många förtjänstfulla enångersbor samt flera organisationer och gett dem priset Årets Enångrare. Här är listen på de 27 årens pristagare.

2021: Jan Lindblom och Gunnar Hansson, för att de ”på ett förtjänstfullt sätt tagit sig an att insamla och dokumentera sin hembygds historia”.

2020: Vedmora byalag, för ”dess forskning om byns gårdar, personer och historia samt för dess utveckling och förvaltande av Ångersjöns bad, vildmarksby och rastplats.”

2019: Coops personal, för att personalen i ”en butik för livsmedel är hjärtat i bygden. Service till turister och sommarboende i skärgård och sommarstugor”.

2018: Tosätters byhistoriska förening, för framför allt det kulturhistoriska arbetet med boken ”Tosätter, en by i Hälsingland”, där förening ”genom studier, utredningar och samtal på ett föredömligt sätt skapat ett dokument som visar byns historia och förvandling”.

2017: Stig Sundin, för sin livsgärning, att med stort ansvar och engagemang ha verkat för bygdens bästa inom föreningsliv och som samhällsbärare.

2016: Lars Heineman, för att han startade bygderådet i Enångers hembygdsförening, som fungerar som byalag för framför allt samhället Enånger.

2015: Ingemar och Marie Sandehult, för att de ”tillskapat hyreslägenheter i Enånger, Enångers Bed & Breakfast […] Bygdegården har åter blivit en samlingspunkt både för föreningar och enskilda.”

2014: Edsbacka servicehus, för ”ett hjärtligt mottagande, god omvårdnad och varierande aktiviteter”.

2013: Enångers idrottsklubb, för aktiva ledare, trogna funktionärer och många eldsjälar som skapar en stor ungdomsverksamhet.

2012: Sara Johansson, för engagemanget och initiativet till Tomtemys i Långvind, ett gratisnöje för hela familjen.

2011: Lindefallets sportklubb, för att drömmar om en ishall blev verklighet.

2010: Enångers Röda kors-krets, för engagemang för Enångersborna.

2009: Erik Nordin, för arbetet som gymnastikledare vid Enångers gymnastikförening och för hembygdsarbete.

2008: Tor-Alf Nilsson och Bosse Östlin, för Glada Hudik-teatern.

2007: Hans Ekbrink, för engagemanget med att skanna in gamla fotografier och glasplåtar från Enånger.

2006: Bernt Åkerlund, för arbetet med att rädda Enångers missionshus som sedan blev Enångers hembygdsmuseum och för hembygdsarbete.

2005: Elsy Ring, för ungdomsarbete med Enångers badmintonklubb.

2004: Arvid Westberg, för hembygdsarbete och berättarkonst.

2003: Nils Forsman, för hembygdsarbete med bland annat Bölans hembygdsförening.

2002: Gustav och Astrid Westling, för arbetet med Fågelhällans slalombacke.

2001: Yngve Johansson och Birgit Johansson, för arbetet med Fågelhällans slalombacke.

2000: Erik Asplund, för hembygdsarbete främst i Bölans hembygdsförening.

1999: Bengt Östlin, för ungdomsarbete i Enångers atletklubb som vunnit flera SM-medaljer.

1998: Hjalmar Åker, för hembygdsarbete, Borka brygga och mycket annat.

1997: Enångers kyrkokör, 100-års-jubileum.

1996: Hugo Enström, för hembygdsarbete och dialektordboken Enångersmålet.

1995: Östen Eriksson, för att han satte Enånger på jordgloben i tv.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 16 juli 2022