Minituristbyråer
på Hudiksvallskusten

Hudiksvalls kommunala turistbyrå finns inte längre som fysisk turistbyrå, men i år finns desto flera lokala turistbyråer kallade ”Infopoint”. Hela åtta av dem ligger på Hudiksvallskusten. Ny för i år på kusten är Coop Enånger.

Dessa ”infopunkter” är bemannade med folk från hotellet, gallerian, shoppingområdet, forngården eller livsmedelsaffären, som står värd för infopunkten. Personal finns också på plats för att svara på frågor.

– I år har vi sjutton Infopoint, rekordmånga. Vi var bland de första i Sverige som startade med Infopoint 2016; då var vi tio.  Vi har väldig täthet av Infopoint på den yta vi har. Vi har också bra utbildning, där deltagarna på vår inspirations- och utbildningstur på vårkanten lär av varandra, säger Therese Blomdahl Dahlin (bilden) på Visit Glada Hudik (VGH) till Hälsingekusten.se, när hon i dag fyller på stället med nytt material för i år.

– Vi har brett utbud med nio tryckta turistbroschyrer i ordinarie utbud, säger hon.

Förutom lokala infopunkter har VGH direkt service till turister på telefon 0650-191 00 och e-post info@vistgladahudik.se. VGH finns också på Facebook och Instagram på @visitgladahudik.

Infopunkten på STF Boende och konferens Hudiksvalls Kungsgården Långvind är inte bara fullmatad på framsidan, utan än mer späckad på baksidan.

– Vi har nog fyllt vår Infopunkt med mer information än någon annan minituristbyrå. Vi har flera gånger frågat efter extra fack, för att kunna ladda infopunkten maximalt. I år har vi närmare 30 broschyrer, säger Agneta Bengtson till Hälsingekusten.se

Kungsgården Långvind fick sin infopunkt 2018. Redan då hade man den största virtuella turistbyrån på nätet för Hälsingekusten. Den finns i dag på Hälsingekusten.se under toppflikarna Se och Göra.

På Langvind.com finns lokal turisminformation för Långvind under toppflikarna Se och Göra.

Agneta Bengtson driver med sin man Kungsgården Långvind i kommunens sydöstra hörn.

Förutom boendeställplatser för husbilar och infopunkten, erbjuder Kungsgården Långvind annan service till turister: hyra av havskajak/SUP och cyklarpilgrimsvandringar och dagsvandringar, guidade bruksvandringar och forntidsvandringar, visning av Enångers medeltidskyrka och svampexkursioner.

Infopunkterna finns på följande platser i Hudiksvall 2022, som vi redovisar för staden och socknarna:

Hudiksvall
• Best Western Hotel Hudik, Norra kyrkogatan 11
• Hotell Strandpiren, Sjötullsgatan 15
• Hälsinglands museum, Storgatan 31
• Ica Maxi, Blockvägen 1
• Servicecenter Hudiksvalls kommun, Trädgårdsgatan 4

Bjuråker
• Avholmsbergets café & bistro, Avholmsberget
• Bjuråkers forngård*, Tå 110
• Handlarn, Ängebo 83 A

Delsbo
• Capricorn, Storgatan 13
• Dellenbanan, Stationsgatan 9
• Delsbo forngård*, Ås 106
• Hemköp, Edevägen 9
• Ica, Edevägen 5

Enånger
• Coop Enånger, Enångersvägen 33
• STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind

Forsa
• Ystegårn Café & Bistro*: Hillsta 8

Rogsta
• Westsunds gård, Armöviken 20

Infopoint markerad med asterisk (*) är öppen enbart sommartid.

Långvind.com har haft flera artiklar om Infopoint: Långvind har egen turistbyrå (26 juni 2021), Infopoint/turistbyrå (25 juni 2021), Sommarturistbyråer på Hälsingekusten (18 juni 2021), Turistbyrån stängd Infopunkterna öppna (13 maj 2020), Långvind har ”minituristbyrå” (7 maj 2020), Hudiksvall har 15 ”minituristbyråer” (2 juni 2019),  Första ”Infopoint” på plats i Långvind (26 juni 2018), Ny turismsida för Söderhamn (15 september 2015) och Mer turistinfo i Söderhamn (15 februari 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson