Konstrundan
åter efter pandemin

Konstrundan i Hudiksvall–Nordanstig gjorde en storartad återkomst efter två års bortavaro på grund av coronapandemin.

Konstnärerna öppnade sina ateljéer, verkstäder och arbetsplatser för besökande under Kristi himmelsfärdshelgen, och besökarna strömmande till.

Konstrundan i Hudiksvall-Nordanstig startade 1993 och kom åter 2022 efter två års uppehåll. Hälsingekusten.se gjorde en turné på konstrundans sista dags sista timmar. En av dem vi pratade med var Ulla Florén, 76 år, Njutånger. 

Hur var årets konstrunda?

– Jättebra. Jag var förvånad över att intresset var så stort. Jag hade bra försäljning, se här flera av hyllorna är tomma, säger Ulla Florén och visar i sin försäljningsbod,

– Jag har aldrig haft så bra försäljning, säger hon med lite vemod i rösten, för det är sista gången hon har Öppen ateljé i Långviken. Huset är till försäljning.

Lägger du ner verksamheten?

– Nej, jag kommer att ha jättesvårt att hålla mig från drejskivan. Jag har hållit på i 39 år, varav 35 år på heltid. Jag har kvar drejskiva och ugn i sommarstugan på Bålsön.

Blir det någon mer konstrunda för dig?

– Jag kanske kan få vara med som gästutställare. Jag välkomnar det, säger hon.

Hälsingland är konstrundornas förlovade landskap. Varje år ställer över 100 konstnärer ut sina verk. De flesta av dem öppnar också sina ateljéer för besökare under konstrundorna. Tyvärr är konstrundorna fördelade på fyra tidpunkter, så det finns inte samma dragkraft med konstrundor som på till exempel Österlen eller andra landsdelar som samlar sig till en helg.

Hälsingekusten.se har en speciell avdelning för Konstrundor, med separata artiklar för konstrundorna i Hudiksvall-NordanstigBollnäsOvanåker och Söderhamn samt för tre konstrundor i grannlandskapen, Västra GästriklandTierp och Ånge.

Hälsingekusten.se – tidigare Langvind.com – har haft många artiklar om konstrundan i Hudiksvall–Nordanstig: Konstrundan tillbaka efter pandemin (25 maj 2022), Andra året utan konstrunda (27 februari 2021), Mindre konstrunda än tidigare år (30 maj 2019), Många nya på helgens konstrunda (8 maj 2018), Rekordmånga ateljéer på årets konstrunda (24 maj 2017), Bra start på konstrundan (5 maj 2016), Populärt med ”Öppen ateljé” (14 maj 2015), Rekord för konstrunda (29 maj 2014), Samling för konstintresserade (23 maj 2014), Succé för konstrundan (11 maj 2013), Kustens konst kallar (6 maj 2013), Konst på kusten (16 maj 2012) och Konstrunda på Hälsingekusten (1 juni 2011).

Text och foto:
Jörgen Bengtson