Rekordmånga ateljéer
på årets konstrunda

Rekordmånga konstnärer i Hudiksvall och Nordanstig välkomnar besökare under konstrundan Öppen ateljé 2017. Konstrundan är som vanligt under Kristi himmelfärdshelgen, som sedan flera år är fyra dagar på de flesta ställen, 25–28 maj. Programmet finns här: Öppen-atelje-2017

Hälsinglands sex kommuner har fyra konstrundor, utspridda på året och inte samlade under en helg som på Österlen och många andra platser i Sverige. Öppen ateljé i Hudiksvall och Nordanstig är den överlägset största med i år 42 konstnärer och hantverkare mot 34 för ett år sedan.

På bilden Ulla Florén, Iggesund, som är återkommande på Öppen ateljé.

Konstrundan, för den som vill göra den på Hälsingekusten, går från söder till norr:
Ulla Florén, Långviken, Iggesund, keramik
Britta Netzén, Iggesund, textil
Barbro Wahlqvist, Iggesund, keramik, kläder och måleri
Sören Fagerlund, Hudiksvall, måleri
Christina Kluge, Hudiksvall, textil
• Lisette Boman, Hudiksvall, måleri
Moa Wallin, Hudiksvall, måleri
Pär Sonerud, Hudiksvall, måleri
Anders Malm, Fiskeby, Hälsingtuna, måleri
Lena Friberg, Harmånger, keramik
Sture Hansson, Harmånger, smide
Ulla Winblad, Harmånger, textil
Helena Henning Bernmyr, Harmånger, keramik och skulptur
Gunilla Schelin, Mellanfjärden, Jättendal, glasfusing och smycken
Mia Sjölund, Mellanfjärden, Jättendal, läder
Eivor Nord, Jättendal, glasfusing
Birgitta Larsson, Jättendal, måleri
Ulla-Britta Hill, Sörfjärden, Gnarp, måleri
Barbro Rigardt, Sörfjärden, Gnarp, måleri

Öppen ateljé i Hudiksvall-Nordanstig är ett eldorado för konstintresserade. Faktum är Hälsingland kan börja konkurrera med Österlen i konstrundor. Fördelen med Hälsinglands konstrundor – eller nackdelen beroende på hur man ser på saken – är att de är just flera konstrundor, som därtill är utspridda över året.

Först ut och störst – mätt både i dagar och deltagande konstnärer – är Hudiksvall-Nordanstig den 25–28 maj (ett mindre antal håller öppet 25–26 maj). Sedan följer Bollnäs helgen före midsommar, i år 17–18 juni, Ovanåker första helgen i augusti, i år 5–6 augusti, och Söderhamn under Allhelgonahelgen, i år 4–5 november. Endast Ljusdal saknar konstrunda.

Hälsingland är konstrundornas förlovade landskap – men föga känt för det. Varje år ställer långt över 100 konstnärer ut sina verk. De flesta av dem öppnar också sina ateljéer för besökare under konstrundorna.

Text och foto:
Jörgen Bengtson