Öppet hus på
Hälsingegårdar

I helgen håller världsarvet Hälsingegårdar öppet för besökare. Lägg till andra bemärkta hälsingegårdar, och du möter en verklig skatt av träslott, bemärkta gårdar och forngårdar under Hälsingegårdsdagarna 2017.

Hälsingegårdsdagarna den 27–28 maj är en perfekt reseanledning, för upptäcka Hälsinglands genuina världsarv och andra hälsingegårdar. Under dagarna kan du besöka runt 25 hälsingegårdar och dessutom smaka på ett kärt matarv – hälsingeostkaka – med lika många och unika smaker som gårdarna där de serveras. Under helgen avgörs vilken som blir ”Årets hälsingeostkaka”?

Hälsingegårdsdagarna har ett välfyllt program. Två av gårdarna, Ol-Mårs i Alfta och Jon-Lars i Flor, Mo, håller exklusivt öppet den 27 och 28 maj.

På nära avstånd från Hälsingekusten finns flera bemärkta hälsingegårdar:

• Norrgården, Forsa: Trebyggd gård med tre bostadshus. Ovanpå två av husen finns en gemensam festvåning med målningar och tapeter från 1843. I ett annat hus finns ovanpå ladugården en festsal från 1859, som inte har någon motsvarighet i Hälsingland.

• Ystegårn och Byströms, Forsa: Två fyrbyggda gårdar, där Ystegårn är museum och Byströms är privatägd.

• Erik-Anders och Västergården, Söderala: Asta har en tät bymiljö med flera gårdar. Erik-Anders och Västergården har interiörer med rikt, välbevarat dalamåleri från mitten av 1800-talet, där Erik-Anders är klassad som världsarv. Bilden visar Erik-Anders, som också håller öppet i helgen.

• Regnells, Norrgården och Utigården, Rengsjö: Västerby har tre gårdar, som tillsammans bildar en bymiljö. Regnells och Norrgården är hembygdsmuseer och Utigården är privatägd.

Klicka vidare för lista på och program för gårdarna i Hälsingegårdsdagarna 2017.

Hälsingegårdarna är unika. Ingenstans i Sverige finns en liknade samling stora gårdar, byggda av stolta, självägande bönder. Ett urval av dessa bondeslott är sedan fem år en del av mänsklighetens världsarv genom att de den 1 juli 2012 blev upptagna på FN-organet Unescos världsarvslista.

Sju hälsingegårdar ingår i Unescos världsarv, där väggmåleri och andra interiördekorationer står i centrum. Gårdarna är, med by och socken eller motsvarande angiven efter varje gård, följande:
• Bommars i Letsbo, Ljusdal
• Erik-Anders i Asta, Söderala
• Fågelsjö gammelgård bortom åa i Fågelsjö (Dalarna), Loos
• Gästgivars i Vallsta, Arbrå
• Jon-Lars i Långhed, Alfta
• Kristofers i Stene, Järvsö
• Pallars i Långhed, Alfta

Totalt finns cirka 50 hälsingegårdar, som är öppna för allmänheten, dock inte alla varje år. Aktuell lista med besöksinformation, som 2017 omfattar 41 gårdar, finns på Hälsingegårdar 2017.

Hälsingegårdarna har en egen webbplats www.halsingegardar.se och facebooksida.

Jörgen Bengtson