Populärt med ”Öppen ateljé”

Årets konstrunda i Hudiksvall och Nordanstig fick en flygande start på Kristi himmelsfärds dag. Vädret bidrog säkert till det stora intresset. Långvind.com besökte fyra konstnärer.

Hälsingekusten.se frågade tUlla-Britta Hillvå av dem hur mycket besökare de haft.

– Så här har det varit hela dagen, säger Ulla-Britta Hill, och slår ut med handen mot besökarna i Bruksgården, Sörfjärden, Gnarp.

Ulla-Britta Hill (bilden) ställer ut oljemålningar i härliga färger, mest höstlandskap och havsmiljöer. Hon har varit med många år på Öppen ateljé, även om hon tar emot i Sörfjärdens mest bemärkta byggnad och inte i egna ateljén i Gnarp. Hon har sålt flera tavlor på årets första konstrundedag och säljer ytterligare en när Långvind.com är på plats.

Under Hälsingekusten.se:s besök är det säkert fyrtiotalet personer, som njuter av hennes konst och ett dignande kaffebord med cirka tjugo hembakade godsaker.

I ett modernt hus med härlig havsutsikt i fiskeläget Hårte, Jättendal, ställer tre damer ut sina alster i den ateljé som en av dem har här, Agneta Karlsson. De kallar sig ”3 vilda stenar från hälsingeskogen” och är Agneta Karlsson med kläder och stickat, Helena Hassel med kläder och skinnsömnad, och Gunilla Schelin, med glasfusing. De tre kvinnorna säljer annars sina alster i Hamnmagasinet Mellanfjärden och Slöjd i Sjöboden, Hudiksvall.

Gunilla Schelin är mer än nöjd med den första av fyra konstrundedagar:

– Det har varit fantastiskt mycket folk här. Det väller in folk. Vi säljer bra. Jag har också fått deltagare till min glasfusing- och målerikurs i höst, säger hon och sveper med blicken över säkert 15 personer som trängs i rummet.

Konstrundan pågår till och med söndag. Ett mindre antal konstnärer håller bara öppet torsdag–fredag. Totalt deltar 35 konstnärer 2015 mot 37 år 2014.

Bakom konstrundan i Hudiksvall och Nordanstig står Lions club Hudiksvall, som ser hur Öppen ateljé växer över tiden. Samtidigt är konstrundorna väldigt splittrade i tiden i Hälsingland, med fyra olika konstrundor från maj till oktober och ingen i Ljusdal.

Vore det inte en bra idé att samla konstnärer i flera av hälsingekommunerna till en gemensam konstrunda? Hälsingekusten.se ställer frågan till Kerstin Holmberg, ansvarig för Öppen ateljé.

– Vi är intresserade, säger hon och berättar att en person i Ljusdal hört av sig om detta, där det också finns en Lions-klubb. I Söderhamn finns en konstförening, som själv arrangerar den årliga konstrundan under allhelgonahelgen.

Text och foto:
Jörgen Bengtson