Ny glasblåsare i Skärså

Skärså har en av Norrlands få glashyttor. Söderhamnsdottern Erika Lövqvist, Stockholm, är ny ägare till Skärså glashytta.

Hon köpte hyttan förra året, men först i år börjar hon blåsa glas i hyttan.

– Den förra ägaren ville byta spår i yrkeslivet och eftersom jag hade varit här och provjobbat erbjöd han mig att ta över. Det kunde jag inte tacka nej till. I samma veva var jag dock höggravid så tajmingen var inte den bästa. Nu är läget annat och jag arbetar för fullt med att färdigställa hyttan som jag vill ha den, berättar hon på kommunala webbplatsen Söderhamn.se i dag.

Henric Sjölin startade Skärså glashytta 2004. Nu har Erika Löfqvist, med sitt bolag Erika Lövqvist Design, tagit över efter honom.

Erika Lövqvist har gedigen utbildning och praktik bakom sig. Hon har arbetat med olika material, men landade till slut i glasmassan. Hon är fascinerad av värmen, tempot och den tekniska svårighetsgraden med det varma glaset.

– Jag har jobbat många år i hyttan på Fjäderholmarna i Stockholm och haft utställningar i Milano, London och runt om i Europa. Det har gett mig ett brett internationellt kontaktnät, säger hon till Söderhamn.se.

Hon tar inte bara med sig sin kunskap i design och glaskonst, utan också familj och kontaktnät till Skärså. Hon ser fördelar med att driva företag med Skärså istället för Stockholm som bas: bättre möjlighet till koncentration, mindre stress och bra boende i centrala Söderhamn.

– Min dröm är att formge och tillverka min egen kollektion i glas och ha hela Sverige som marknad – givetvis med hyttan i Skärså som bas, säger Erika Lövqvist.

Jörgen Bengtson