Rovjdur, älgar och sälar

Besökare i Hälsingland, framför från andra länder och storstäder, vill gärna se rovdjur, älg och säl. Andra kommer för att spana på fåglar, som vi har gott om på Hälsingekusten.

Hälsingekusten.se har samlar information om var och hur man kan se rovdjur, älgar, sälar och fåglar. De finns under vinjetten ”Göra” i form av sidorna Djur och djurparker, Fåglar och Sälar.

– Vi är glada att kunna ge våra gäster den här servicen. Många frågar om och i sådana fall var de kan se älg, björn, säl, örnar och andra spektakulära djur, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind till Hälsingekusten.se.

Langvind algSidan Djur och djurparker berättar om Järvzoo, som specialiserar sig på Nordens klassiska däggdjur. Här vandrar besökaren på en tre kilometer lång trätrottoar och kan under vägen se varg, björn, myskoxe, järv, lodjur, ren, älg och räv, som rör sig fritt över stora ytor.

I Ockelbo finns Älgparken, som är vad den säger.

I Långvinds marker är det relativt vanligt att stöta på älg, framför allt i gryning och skymning, som bilden på älgen från vägen mot Långvinds fritidsområde.

Sidan om Fåglar berättar om alla fantastiska fågellokaler som finns längs Hälsingskusten. I Hudiksvall och Söderhamn finns tolv väldokumenterade lokaler. Till detta kommer många andra ställen, där det finns fågel att skåda.

Sälar är något som besökare älskar och fiskare hatar. En av Östersjöns största kolonier av gråsäl finns på Tihällan, öster om Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson