Strömmingen går till

Över dussinet fiskare på Kattvikskajen i Hudiksvall drar upp strömming efter strömming. Östersjösillen kom tidigt i år. Vanligen börjar strömmingen picka mot kajkanterna i Hudiksvall vid månadsskiftet maj–juni. Men den milda vintern och tidiga våren har fått strömmingen att komma tidigt till Hudiksvall.

Det är gott om fiskare, när Hälsingekusten.se på lördagseftermiddagen besöker dem nära Strömmingsundet i centrala Hudiksvall. Fiskarna är både lokala och utsocknes. Hälsingekusten.se får en pratstund med en av de få kvinnliga fiskarna, Benita Stendahl (bilden) från Kovlan utanför Sundsvall, och undrar hur fiskafänget går.

– Men, herregud, det går fantastiskt bra, över förväntan. Jag är nöjd om jag får tre kilo hem. Jag har tömt hinken flera gånger, säger hon och visar upp en fångst av halvdussinet strömmingar fångade på tio minuter.

Hudiksvall Stendahl utan fisk

Benita Stendahl har en stark kärlek till Hudik

– Ni har inte förstört staden som Sundsvall. Dessutom är det trevligt folk här. Jag trivs i Hudik. Ni har en jättefin stad, säger hon.

Varje år går strömmingen till vid kajerna i Hudiksvall och Söderhamn. I år kom strömmingen tidigt. Folk kommer långväga ifrån för att fiska strömming i Glada Hudik, ända från inre Jämtland och Härjedalen, ja till och med från Norge. Medelpadingarna har nära, något som Benita Stendahl utnyttjar.

– Jag åker hit varje år en eller två gånger. Jag chansade på att strömmingen var tidig i år. Det är jättemysigt att vara här, säger hon till Hälsingekusten.se, innan hon kastar ut spöet på nytt för att kroka strömming.

Text och foto:
Jörgen Bengtson