Söderhamns skärgård rustad

Söderhamns skärgård står väl rustad inför sommaren.

Skärgårdsenheten i kommunen har i rask takt under april–maj sett över prickningen och annat i alla fritidsfarleder, som nu är redo för sommaren. Gästbryggorna är på plats på Klacksörarna, Enskär, Storjungfruns fyrhamn, Branthäll västra och Branthäll södra. Bryggan på Toppatall, Storjungfrun, får vänta tills avverkningen är avklarad.

Arbetet är med att rusta vandrarhemmet på Rönnskär och övernattningsstugorna på Klacksörarna, Enskär och Storjungfrun är i stort sett klart.

För några veckor sedan öppnade kommunen Söderhamns gästhamn och citycamping för säsongen.

Soderhamn SkargardsterminalenInför säsongstarten får Söderhamn också en upprustad skärgårdsterminal i centrum (bilden), som ska fungera som nav för skärgårdsturismen.

Även de två nordliga kommunerna på Hälsingekusten, Hudiksvall och Nordanstig, har rustat bryggor och farleder för säsongen, men ingen av dem ligger i närheten av Söderhamns långsiktiga och konsekventa skärgårdssatsning.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten, Söderhamns kommun