Bra start på konstrundan

Kristi himmelsfärdshelgen är liktydig med konstrunda i Hudiksvall-Nordanstig. I år håller nästa alla konstnärer öppet i fyra dagar, 5–8 maj. Totalt deltar 34 konstnärer och hantverkare i Öppen ateljé 2016, som konstrundan heter.

Öppen ateljé går i år hand i hand med strålande vårväder med 19 grader i skuggan. Hälsingekusten öppnar sin famn för besökarna.

En som varit med på konstrundorna under många år är keramikern Ulla Florén, Långviken, Njutånger.

Hur har det gått?

– Det har gått fantastiskt bra. Det var tre bilar här, när vi öppnade klockan elva. Vi har haft 50 till 60 personer redan, säger en mycket nöjd Ulla Florén till Långvind.com, som besöker hennes verkstad och lilla försäljningsbod vid 14.30-tiden.

Har vädret varit en fördel eller nackdel?

– Jag trodde inte det skulle komma så många, när vädret varit så fint. Vi har haft mycket folk, från Hudiksvall, Söderhamn, Gävle, Rättvik och Sundsvall.

Ulla FlorenVad är det som säljer bäst?

– Vinglas, muggar och stora fat, säger Ulla Florén blixtsnabbt och visar upp sina svarta vinglas i keramik, som är så typiska för hennes verksamhet (bilden).

Långvind.com besöker också två konstnärer i Iggesund, Barbro Wahlqvist, med en bred repertoar av kläder, keramik, måleri och glasfusion, samt Britta Nenzén, med textiltavlor och väskor.

– Det har inte varit lika många som i fjol, säger Britta Nenzén till Långvind.com, men hon är ändå nöjd med antalet besökare.

Öppen ateljé i Hudiksvall-Nordanstig är ett eldorado för konstintresserade. Faktum är Hälsingland kan börja konkurrera med Österlen i konstrundor. Fördelen med Hälsinglands konstrundor – eller nackdelen beroende på hur man ser på saken – är att de är just flera konstrundor, som därtill är utspridda över året.

Först ut och störst – mätt både i dagar och deltagande konstnärer – är Hudiksvall-Nordanstig den 5–8 maj (ett mindre antal håller öppet 5–6 maj). Sedan följer Bollnäs helgen före midsommar, i år 18–19 juni, Ovanåker första helgen i augusti, i år 6–7 augusti, och Söderhamn under Allhelgonahelgen, i år 5–6 november. Endast Ljusdal saknar konstrunda.

Hälsingland är konstrundornas förlovade landskap – men föga känt för det. Varje år ställer över 100 konstnärer ut sina verk. De flesta av dem öppnar också sina ateljéer för besökare under konstrundorna.

Text och foto:
Jörgen Bengtson