Tjugoen grader men ingen sommar

Trots temperatur på 21 grader på delar av Hälsingekusten, så är det inte sommar än. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidsväxlingarna. Enligt SMHI är det i dag sommar i endast en liten del av mellersta Skåne.

SMHI vareb 2015Meteorologisk sommar är det när dygnsmedeltemperaturen fem dagar i följd varit minst tio grader Celsius. SMHI:s årstidskarta visar att det fortfarande är våren, som är den förhärskande årstiden.

Från SMHI-statistiken (1961–1990) kan man utläsa att sommaren brukar komma till Hälsingekusten mellan 25 maj och 1 juni.

Det finns naturligtvis andra sommartecken, som folk tycker är viktigare än SMHI:s statistik: björkar med begynnande löv, kvittrande fåglar, sol i överflöd, sjösättning av båtar (den här helgen är populär).

Om värmen håller i sig, kan det bli SMHI-sommar långt tidigare än årsgenomsnittet, för nu har det varit sommartemperatur tre dygn efter varandra på Hälsingekusten. Om värmen håller ut ytterligare två dagar, är sommaren här. Om det blir backslag, börjar räkningen om för att få fem dagar med sommartemperatur.

Jörgen Bengtson