Långvind får
bruksvandringar

Söndagen den 3 juli börjar årets natur- och kulturvandringar i Långvinds bruk på Hälsingekusten. Dessa bruksvandringar är STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvinds äldsta aktivitet, i år på trettonde året. Bruksvandringarna är varje söndag under högsommaren, 3 juli–7 augusti, klockan 15. Ciceron är Jörgen Bengtson. Bruksvandringarna är utan förhandsanmälan.

Bruksvandringarna tar besökaren på en intressant vandring i järnbruket från svensk stormaktstid, grundat 1687, i den sydöstra delen av Enångers socken.

På Kungsgården Långvind – i början av ”bruksgatan” – går vandringen till bron vid Kvarndammen, där man betraktar Långvinds ström som gav upphov till bruket, tittar in i den ”nya” kraftstationen och gamla smedjan, för att sedan gå längs ”bruksgatan”. Här vandrar vi genom Norrlands lägsta lindallé, förbi stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell blir det en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 år blir köpt av ett stort skogsbolag, Holmen Skog AB.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, passerar den bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga ruinen av masugen och stora kolmagasinet, går vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under och förbi ångsågverket.

På vägen tillbaka går vandringen på natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.

På Kungsgården Långvind väntar kaffe, te eller kall äppeljuice plus någon mjuk kaka och småkakor.

Ingen förhandsbokning är nödvändig. Det är bara att komma till bruksvandringen.

Under hela sommaren sjuder Långvind med omnejd av aktiviteter, med Musik i sommarkväll varje lördag och kyrkovisning i Enånger, forntidsvandringar, svampexkursioner och skördefest. Allt finns samlat i en evenemangskalender 2022 för Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson