Långvind söker
sommarbutiksföretagare

Långvinds samfällighetsförening, Enånger, söker företagare, som vill driva föreningens framgångsrika sommarbutik. Den började som en liten kiosk och har vuxit steg för steg till en riktig butik, centralt placerad i området. Sommarbutiken är den enda av sitt slag på Hälsingekusten, där det sommartid tidigare fanns kiosker eller små butiker i var och vartannat sommarstugetätt område.

– Styrelsen vill efterfråga intresse hos någon/några medlemmar eller bekanta till er som har intresse av att 2023 driva vår sommarbutik. Butiken har tidigare säsonger haft öppet dagligen klockan 10–20 under perioden den 15 juni–15 augusti. Butiken har haft ett kiosksortiment och utökat med en mängd livsmedel, skriver samfällighetsföreningens styrelse på föreningens Facebooksida (7 februari 2023).

Föreningen gjorde en enkät 2021 om önskemål på sortiment, öppettider med mera. ”Kommande villkor och sortiment kan diskuteras med intresserade”, skriver styrelsen på sin FB-sida.

– Styrelsen kommer att hålla möte med de som vi finner mest intressanta och diskutera affärsvillkor med mera och fri prövningsrätt för styrelsen gäller. Styrelsen förbehåller sig rätten att kreditpröva de som anmäler intresse, skriver styrelsen vidare.

En speciell arbetsgrupp hanterar frågan. Den består av Jon Ol-Mårs, Anna Birgersson Dahlberg och föreningens ordförande Anders Kjällman. De bereder frågan för styrelsen, som fattar beslut senast den 6 mars 2023. Anmälan ska vara inne senast 22 februari.

Det är alltså ont om tid, för den som är intresserad av att driva sommarbutiken. Skicka intresseanmälan till Anders Kjällman, a.kjellman@telia.com. Intresserade är också välkomna att höra av sig till Anders Kjällman (mobil 072-155 61 49), Anna Birgersson Dahlberg (070-209 64 64) och Jon Ol-Mårs (073-398 01 57).

Affären har under flera år haft butiksbakat bröd, glass i lösvikt och en enkel servering, med Långvindsburgare, olika korvar, dryck och andra tillbehör.

Butiken har under 17 år drivits av Mikael Pettersson (bilden), som vill göra uppehåll under 2023.

Sommarbutiken har webbplats med namnet – sommarbutiken.se. Den har också en aktiv Facebooksida, facebook.com/sommarbutiken, med 481 följare. Sommarbutiken finns även på Twitter, twitter.com/sommarbutiken, dock utan så mycket aktivitet.

– Sjutton somrar i rad har jag drivit Sommarbutiken. Jag såg fram emot att öppna butiken även denna sommar men på grund av en del tråkiga omständigheter så går inte det. Vad det kommer bli istället i Långvinds butik vet inte jag. Min förhoppning är att saker och ting ordnar upp sig till sommaren 2024 och att jag då får möjligheten att åter öppna Sommarbutiken, skriver Mikael Pettersson på butikens Facebooksida (3 februari 2023).

Text och foto:
Jörgen Bengtson